Mafini sa bundevom i orasima 

Potrebno je za 12 komada: 

  • 50 grama ovsenih pahuljica 
  • 80 g suvog grožđa
  •  200 g bundeve 
  • 70 ml mleka 
  • 2 jajeta 
  • 2 kašike ulja 
  • 100 g brašna 
  • 90 g smeđeg šećera 
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 2 kašičice cimeta 
  • na vrh noža mlevenog muskatnog oraščića 
  • 70 g oraha 

Priprema: Bundevu isecite na kockice, stavite u šerpu, dodajte malo vode i vrlo malo soli i kuvajte dok ne omekša. Ispasirajte je i ohladite. 

Rernu zagrejte na 170 stepeni. U tepsiju za mafine stavite papirne korpice. U posudi izmešajte ovsene pahuljice, suvo grožđe, pire od bundeve, mleko, ulje i jaja. U drugoj posudi izmešajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, cimet i muskatni oraščić i seckane orahe. Spojite „mokre“ i „suve“ sastojke i dobro izmešajte. Testo izlijte u kalupe za mafine i pecite oko 25 minuta. Ukrasite celim orasima. 

Vreme pripreme: 55 minuta  

Sunčana pita sa pavlakom, cimetom i medom 

Potrebno je za  12 komada: 

Za testo: 

  • 250 g brašna 
  • 1 kašika šećera 
  • so 
  • 125 ml putera 
  • 1 jaje 
  • 1 kašika jabukovog sirćeta 

Za fil: 

  • 500 g bundeve 
  • 50 g putera 
  • 1 kašičica cimeta 
  • muskatni oraščić
  • mleveni karanfilić 
  • 6 kašika meda 
  • 100 ml mleka 
  • 3 jajeta 
  • 50 g šećera 
  • 4 kašike pavlake 
  •  40 g skroba 

Priprema: Brašno rastresite na radnu površinu i pomešajte sa šećerom i solju. U sredini napravite udubljenje, stavite puter, jaje, sirće i 50 ml mlake vode. Sve zajedno nožem isitnite, da sprečite stvaranje grudvica. Zatim testo mesite rukom tako da bude glatko. Testo oblikujte u loptu, zavijte u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. 

Bundevu isecite na kocke pa propržite na zagrejanom puteru. Dodajte cimet, muskatni oraščić i karanfilić u prahu. Prelijte medom i mlekom i kuvajte desetak minuta. Na kraju sve dobro promešajte i ohladite. 

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo premesite, stavite na dno podmazane okrugle tepsije i izbockajte ga viljuškom. Odvojte žumanca i belanca. Belanca umutite u čvrst sneg. U pire od bundeve dodajte šećer, pavlaku, skrob i žumanca i na kraju sneg od belanaca. Masu prelijte po testu i izravnajte. Pitu pecite 35-40 minuta. 

Vreme pripreme: 105 minuta

Kolač sa bademom na italijanski način 

Potrebno je za 16 komada: 

  • 170 g bundeve 
  • so 
  • 2 kašike mlevenog badema 
  • 100 g putera 
  • 175 g šećera 
  • 3 jajeta 
  • 3 kašike amareta (italijanski liker od badema) 
  • 175 g brašna 
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 1-2 kašike listića badema 

Priprema: Bundevu nasecite na kockice i u posoljenoj vodi kuvajte desetak minuta. Ocedite i ohladite. 

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Okrugli podmazani pleh pospite mlevenim bademom. 

Puter i šećer penasto umutite. Dodajte jaja i liker. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte masi. U testo dodajte i bundevu. Sipajte testo u tepsiju, poravnajte ga, pospite listićima badema i pecite oko 40 minuta. Uz kolač poslužite umućenu slatku pavlaku. 

Vreme pripreme: 105 minuta 

Recepte piše: Marija Jakob