Mafini sa bundevom i orasima
Potrebno je za 12 komada:
- 50 grama ovsenih pahuljica
- 80 g suvog grožđa
- 200 g bundeve
- 70 ml mleka
- 2 jajeta
- 2 kašike ulja
- 100 g brašna
- 90 g smeđeg šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice cimeta
- na vrh noža mlevenog muskatnog oraščića
- 70 g oraha
Priprema: Bundevu isecite na kockice, stavite u šerpu, dodajte malo vode i vrlo malo soli i kuvajte dok ne omekša. Ispasirajte je i ohladite.
Rernu zagrejte na 170 stepeni. U tepsiju za mafine stavite papirne korpice. U posudi izmešajte ovsene pahuljice, suvo grožđe, pire od bundeve, mleko, ulje i jaja. U drugoj posudi izmešajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, cimet i muskatni oraščić i seckane orahe. Spojite „mokre“ i „suve“ sastojke i dobro izmešajte. Testo izlijte u kalupe za mafine i pecite oko 25 minuta. Ukrasite celim orasima.
Vreme pripreme: 55 minuta
Sunčana pita sa pavlakom, cimetom i medom
Potrebno je za 12 komada:
Za testo:
- 250 g brašna
- 1 kašika šećera
- so
- 125 ml putera
- 1 jaje
- 1 kašika jabukovog sirćeta
Za fil:
- 500 g bundeve
- 50 g putera
- 1 kašičica cimeta
- muskatni oraščić
- mleveni karanfilić
- 6 kašika meda
- 100 ml mleka
- 3 jajeta
- 50 g šećera
- 4 kašike pavlake
- 40 g skroba
Priprema: Brašno rastresite na radnu površinu i pomešajte sa šećerom i solju. U sredini napravite udubljenje, stavite puter, jaje, sirće i 50 ml mlake vode. Sve zajedno nožem isitnite, da sprečite stvaranje grudvica. Zatim testo mesite rukom tako da bude glatko. Testo oblikujte u loptu, zavijte u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
Bundevu isecite na kocke pa propržite na zagrejanom puteru. Dodajte cimet, muskatni oraščić i karanfilić u prahu. Prelijte medom i mlekom i kuvajte desetak minuta. Na kraju sve dobro promešajte i ohladite.
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo premesite, stavite na dno podmazane okrugle tepsije i izbockajte ga viljuškom. Odvojte žumanca i belanca. Belanca umutite u čvrst sneg. U pire od bundeve dodajte šećer, pavlaku, skrob i žumanca i na kraju sneg od belanaca. Masu prelijte po testu i izravnajte. Pitu pecite 35-40 minuta.
Vreme pripreme: 105 minuta
Kolač sa bademom na italijanski način
Potrebno je za 16 komada:
- 170 g bundeve
- so
- 2 kašike mlevenog badema
- 100 g putera
- 175 g šećera
- 3 jajeta
- 3 kašike amareta (italijanski liker od badema)
- 175 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1-2 kašike listića badema
Priprema: Bundevu nasecite na kockice i u posoljenoj vodi kuvajte desetak minuta. Ocedite i ohladite.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Okrugli podmazani pleh pospite mlevenim bademom.
Puter i šećer penasto umutite. Dodajte jaja i liker. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte masi. U testo dodajte i bundevu. Sipajte testo u tepsiju, poravnajte ga, pospite listićima badema i pecite oko 40 minuta. Uz kolač poslužite umućenu slatku pavlaku.
Vreme pripreme: 105 minuta
Recepte piše: Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.