Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE VAŠ TIGANJ "SPREMAN" ZA BACANJE: Kada je teflon najštetniji po zdravlje

Ranije su se koristili tefloni na bazi hemikalija koja je kasnije zabranjena, saznajte kakva je danas situacija.

 Šetetnost teflonskog posuđa Izvor: Shutterstock

Svi živimo brzo i imamo sve manje vremena za pripremu obroka, pa je tako teflonsko posuđe postalo naša svakodnevica. Hemikalije koje se koriste u proizvodnji savremenog posuđa mogu biti veoma opasne po zdravlje upozoravaju stručnjaci.

Možda će vas zanimati

„Štetnost nelepljivih premaza, poput teflona je dokazana, pogotovo kad se zagreva na visokim temperaturama duže od tri minuta. Efekat koji proizvodi naziva se 'teflonska' ili 'polimerna groznica'“, objašnjava Jelena Milić, naučna saradnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u razgovoru za Magazin na prvom Radio Beograda 1. Dodala je da se teflon nekada koristio pod oznakom PFOA, koja je kasnije zabranjena.

U poslednje vreme koriste se hemikalije politetrafluoroetilen (PTFE), ali kako Jelena otkriva to je i dalje vrsta teflona i treba biti pažljiv i obavezno ga izbaciti iz upotrebe ako je oštećeno.

Kada smo u potrazi za aletrnativnim rešenjima za kuvanje u tom segmentu popularno je keramičko posuđe. Ako je prava keramika onda to spada u bezbednije alternative, poput staklenog, odnosno vatrostalnog, livenog, tučenog ili posuđa od inoksa.

Pročitajte još 10 saveta kako da očuvate teflonski tiganj

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije