Svi živimo brzo i imamo sve manje vremena za pripremu obroka, pa je tako teflonsko posuđe postalo naša svakodnevica. Hemikalije koje se koriste u proizvodnji savremenog posuđa mogu biti veoma opasne po zdravlje upozoravaju stručnjaci.

„Štetnost nelepljivih premaza, poput teflona je dokazana, pogotovo kad se zagreva na visokim temperaturama duže od tri minuta. Efekat koji proizvodi naziva se 'teflonska' ili 'polimerna groznica'“, objašnjava Jelena Milić, naučna saradnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u razgovoru za Magazin na prvom Radio Beograda 1. Dodala je da se teflon nekada koristio pod oznakom PFOA, koja je kasnije zabranjena.

U poslednje vreme koriste se hemikalije politetrafluoroetilen (PTFE), ali kako Jelena otkriva to je i dalje vrsta teflona i treba biti pažljiv i obavezno ga izbaciti iz upotrebe ako je oštećeno.

Kada smo u potrazi za aletrnativnim rešenjima za kuvanje u tom segmentu popularno je keramičko posuđe. Ako je prava keramika onda to spada u bezbednije alternative, poput staklenog, odnosno vatrostalnog, livenog, tučenog ili posuđa od inoksa.

Pročitajte još 10 saveta kako da očuvate teflonski tiganj

Izvor: Lepa&Srećna