Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNIŠTAVATE TIGANJE AKO RADITE NEKU OD OVIH STVARI: 10 saveta za čuvanje teflonskih i keramičkih tiganja

Uz ove savete vaši teflonski i kermički tiganji će imati duži rok trajanja!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tiganji obloženi teflonom, tankim slojem elastičnog materijala na koji se hrana ne lepi, 50-ih godina kada su se pojavili u svetu dočekani su kao revolucionaran proizvod.

Jednako nam olakšavaju kuvanje i tiganji s keramičkom premazom koji su se pojavili u skorije vreme.

Međutim, problem kod ovih tiganja se javlja kada oštetimo premaz, pa ukoliko nastavite da kuvate na okrnjenim i izrgrebanim tiganjima, može doći do otpuštanja kancerogenih materija.

Povezane vesti

Do toga najčešće dolazi zbog nepravilnog rukovanja. Ukoliko želite da izbegnete takav ishod, ne činite ovih 10 najčešćih grešaka:

1. Koristite metalni pribor za kuvanje koji oštećuju tiganj

Preskočite metalne lopatice, štipaljke i kašike kada kuvate s tiganjima s premazom. Metalni pribor oštetiće glatki premaz pa tiganj više nije preporučljivo koristiti. Umesto metalnog pribora, najbolje je da koristite silikonski, plastični ili drveni.

2. Kuvate hranu sa visokim procentom kiseline

Za pripremu jako kiselih namirnica, poput paradajza i agruma, nemojte koristiti teflonske i keramičke tiganje. Ove namirnice mogu ubrzati proces "starenja" tiganja, jer kiselina koju sadrže polako izjeda premaz.

  Izvor:

3. Kuvate na previsokim temperaturama

Perfluorooktanska kiselina se oslobađa iz teflona samo na izuzetno visokim temperaturama, iznad 350 C. Da biste izbegli ekstremno visoku temperaturu pri kuvanju nemojte nikada dugo da držate prazan tiganj na vatri. Ubacite hranu što pre u tiganj, nemojte dugo da čekate da se tiganj zagreje i nemojte stavljati vatru na najjače, pogotovo ako imate jaki štednjak.

4. Zagrevate prazan tiganj

Iako je pametno prethodno zagrevati tiganj od livenog gvožđa kako biste dobili visoku temperaturu na kojoj ćete obraditi meso, to se ne odnosi na tiganje s premazom. U suprotnom će tiganj početi da isparava gas. Pobrinite se da u tiganju bude barem malo masnoće ako ga zagrevate.

Saznajte koje još greške uništavaju vaš tiganj na sledećoj strani...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije