Tiganji obloženi teflonom, tankim slojem elastičnog materijala na koji se hrana ne lepi, 50-ih godina kada su se pojavili u svetu dočekani su kao revolucionaran proizvod.

Jednako nam olakšavaju kuvanje i tiganji s keramičkom premazom koji su se pojavili u skorije vreme.

Međutim, problem kod ovih tiganja se javlja kada oštetimo premaz, pa ukoliko nastavite da kuvate na okrnjenim i izrgrebanim tiganjima, može doći do otpuštanja kancerogenih materija.

Do toga najčešće dolazi zbog nepravilnog rukovanja. Ukoliko želite da izbegnete takav ishod, ne činite ovih 10 najčešćih grešaka:

1. Koristite metalni pribor za kuvanje koji oštećuju tiganj

Preskočite metalne lopatice, štipaljke i kašike kada kuvate s tiganjima s premazom. Metalni pribor oštetiće glatki premaz pa tiganj više nije preporučljivo koristiti. Umesto metalnog pribora, najbolje je da koristite silikonski, plastični ili drveni.

2. Kuvate hranu sa visokim procentom kiseline

Za pripremu jako kiselih namirnica, poput paradajza i agruma, nemojte koristiti teflonske i keramičke tiganje. Ove namirnice mogu ubrzati proces "starenja" tiganja, jer kiselina koju sadrže polako izjeda premaz.

3. Kuvate na previsokim temperaturama

Perfluorooktanska kiselina se oslobađa iz teflona samo na izuzetno visokim temperaturama, iznad 350 C. Da biste izbegli ekstremno visoku temperaturu pri kuvanju nemojte nikada dugo da držate prazan tiganj na vatri. Ubacite hranu što pre u tiganj, nemojte dugo da čekate da se tiganj zagreje i nemojte stavljati vatru na najjače, pogotovo ako imate jaki štednjak.

4. Zagrevate prazan tiganj

Iako je pametno prethodno zagrevati tiganj od livenog gvožđa kako biste dobili visoku temperaturu na kojoj ćete obraditi meso, to se ne odnosi na tiganje s premazom. U suprotnom će tiganj početi da isparava gas. Pobrinite se da u tiganju bude barem malo masnoće ako ga zagrevate.

Saznajte koje još greške uništavaju vaš tiganj na sledećoj strani...

PageBreak

5. Puštate tiganj da se dimi

Ako tiganj počne da se dimi, odmah smanjite temperaturu, otvorite prozor i uključite kuhinjski aspirator. Para vas neće ubiti, ali vam od njih može pozliti.

6. Kuvate namirnice koje iziskuju kratku termičku obradu pri visokim temperaturama

Palačinke, tortilje, losos, pirinač i uopšte namirnice koje zahtevaju nežnu termičku obradu kao stvorene su za ovu vrstu tiganja. S obzirom na to da se tiganji s premazom koriste za sporo kuvanje na nižim temperaturama, izbegavajte da u njima kuvate hranu koja iziskuje kratku termičku obradu na visokim temperaturama.

7. Preagresivno čistite tiganj

Nikada teflonsko i keramičko posuđe nemojte ribati hrapavom stranom sunđera ili žicom koje će sasvim sigurno ošteti premaz.

S obzirom na to da se hrana za ovu vrstu tiganja ne lepi, tiganj nakon kuvanja odmah isperite vodom kako se ostaci hrane ne bi skorili i nežnim pokretima operite glatkom stranom sunđera.

8. Perete tiganj u mašini

Takođe izbegavajte da stavljate tiganj s premazom u mašinu za sudove, jer će hemikalije i variranja u temperaturi na kraju oštetiti premaz.

9. Pogrešno ih odlažete

Nakon što tiganje operete, složite ih u kuhinjski ormarić posebno i izbegavajte na njih stavljati druge lonce i tiganje. Trljanje ostalog posuđa o tiganj takođe može oštetiti premaz. Ako nemate dovoljno mesta da biste teflonske i keramičke tiganje držali odvojeno, obložite ih papirnim ubrusima pre nego što počnete da ih slažete s jedne na drugu stranu ili ih držite u kutiji.

10. Ne održavate ih glatkima

Premda to nije potrebno često raditi, s vremena na vreme svoje keramičke i teflonske tiganje nakon pranja možete premazati sa nekoliko kapi ulja i potom prebrisati papirnatim ubrusom ili rukom.

Tekst: I. But.

Izvor: Tportal