• Sastojci:
  • Za koru
  • 100 gr putera
  • 150 gr šećera
  • 4 žumanceta
  • 50 gr čokolade
  • 70 gr mlevenog badema
  • 70 gr brašna
  • 6 belanaca
  • Za krem:
  • 150 gr šećera
  • 2 dcl mleka
  • 50 gr kakao praha
  • 1 kašičica gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 70 gr putera
  • Za glazuru:
  • 100 gr šećera
  • 150 gr čokolade
  • 5 kašika mleka

Priprema:

Umutiti puter i šećer, pa dodati žumanca - jedno po jedno.

Umešati otopljenu čokoladu.

Dodati badem i brašno, pa umutiti da se sjedini.

Ulupati belanca i pa polako dodati mešajući žicom.

Peći u podmazanom plehu sa pek papirom.

Kad se ohladi, seći na kockice ili krugove.

Za krem:

Izmešati suve sastojke, pa dodati mleko - malo po malo - mešajući da se ne naprave grudvice.

Kuvati na tihoj vatri dok ne počne da se zgušnjava pa ohladiti, mešajući da se ne stvori korica.

Umutiti puter, pa dodati u kuvani, ohlađeni krem.

Za glazuru:

Otopiti šećer u mleku, pa dodati čokoladu i mutiti dok se ne sjedini.

Isečene delove kore lepiti kremom u "sendvič" (kao vanilice džemom), pa poređati na žicu i preliti glazurom.

Po želji dodatno ukrasiti pa ostaviti da se glazura stegne.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA KOLAČE I TORTE