Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVI UKRAS NA STOLU

FANTASTIČNI MALAGA KOLAČ: Opasno ukusan kolač sa bananama i crnom čokoladom (RECEPT)

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Kolač sa bananom i čokoladom, posut lešnikom i... fenomenalan!

Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 80 g gorke čokolade 
  • 100 g putera
  • 100 g sitnog šećera
  • 2 jajeta
  • 1 paket vanile
  • 1 kašika brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 6 banana iste veličine

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 5 žumanaca
  • 1 šoljica šećera
  • 2 kašike nišaste (skrob)
  • 1 kašika putera
  • 1 paket vanillin šećera

Preliv od čokolade:

  • 100 g gorke čokolade
  • 100 g mlečne čokolade

Za ukrašavanje

  • 2 čaše zdrobljenih lešnika 
  • 100 g  čokolade 

PROČITAJTE JOŠ: BANANA SPLIT SADA KAO TORTA: omiljeni slatkiš pobeđuje sve voćne torte (RECEPT)

Priprema:

Pravougaoni ili četvrsti kalup obložiti papirom za pečenje. 

Čokoladu i puter rastopiti na pari uz stalno mešanje. Otopljeno skinuti sa vatre i uz povremeno mešanje ostaviti da se prohladi jedno pet minuta. Dodati šećer  i mešati dok se ne rastopi, a zatim jedno po jedno jaje, uz mešanje. Na kraju dodati vanilu, brašno i so te dobro sjediniti, izručiti u kalup i poravnati. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 165 stepeni. (Umesto ovoga može se koristiti i neka gotova kora debljine 2 cm).

Krem:

Polovinu šećera i mleka na tihoj vatri zagrevati u manjoj posudi da se šećer otopi. Posebno umutiti žumanca i ostatak šećera, dodati nišaste i mutiti dok ne nastane glatka masa, pa uz stalno mešanje masu dodavati u zagrejano mleko. Kuvati dok se ne zgusne, skinuti s ringle, dodati vanilin i ostaviti da se hladi.

Banane iseći na polovine, a ohlađeni patišpanj na parčiće veličine tih polovina, na njih staviti krem od žumanaca, preko njega bananu pa je dobro utisnuti i izravnati.

PROČITAJTE JOŠ: Zdravi slatkiš koji se ne peče: jednostavni čokoladni kolač s bananom

Glazura od čokolade:

Gorku (crnu) i mlečnu čokoladu istopiti na pari. Testo s bananama i kremom staviti na žicu za glazuru, preliti rastopljenom čokoladom i sačekati pet minuta da se stegne.

Kolač prebaciti na tanjir sa usitnjenim lešnicima i strane obilno posuti njima a odozgo našarati rastopljenom čokoladom.  Pre serviranja držati najmanje 45 minuta u frižideru. 

Recepte piše: M. Ranisavljević

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije