• Sastojci (za sipkavo testo):
  • 250 g brašna
  • 50 g šećera
  • kašičica rendane limunove kore
  • malo soli
  • jaje
  • 150 g putera
  • Za fil:
  • po 250 g jagoda, ribizli i nektarina
  • po 100 g malina, kupina i višanja
  • 50 g putera
  • 150 g šećera
  • 50 g listića badema

Priprema: Pomešajte brašno, šećer, limunovu koru, so, jaje i komadiće putera pa umesite glatko testo. Umotajte ga u foliju i držite u frižideru oko pola sata. Voće operite, pa jagode očistite i prepolovite, ribizle skinite s grančica, nektarine isecite na kriške, a višnjama izvadite koštice. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Za karamel rastopite puter u tiganju s debelim dnom, sipajte šećer i pržite dok ne dobije lepu braon boju, pa dodajte listiće badema. Pripremljeno voće pomešajte, izručite u karamel i pažljivo promešajte, pa preručite u podmazanu tepsiju. Testo premesite, rastanjite prema veličini tepsije i stavite preko voća tako da bude lepo pokriveno, pa ga na više mesta probodite viljuškom. Pecite oko 20 minuta i odmah preručite na kuhinjsku rešetku da voće bude odozgo. Poslužite kolač dok je još topao.

Napomena: 60 minuta + 30 za hlađenje

Recepte piše: Marija Jakob

PROČITAJTE JOŠ: Arapska fantazija: sočne kocke od griza i kokosa u sirupu s limunom

PROČITAJTE JOŠ: Čokoladna torta koja je osvojila sve kuvarice Srbije: Kleutova torta