Sastojci (za 10 komada): 

  • 5 jaja 
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 125 g brašna
  • 2 kašike kakaoa u prahu
  • tegla (7,2 dl) višanja
  • 700 g pavlake za šlag
  • 2 kesice učvršćivača šlaga
  • 150 g naribane čokolade za kuvanje

VIŠE: Čokoladna torta koja je osvojila sve kuvarice Srbije: Kleutova torta

Priprema:

Ulupajte belanca s 3 kašike vode, dodajući šećer i kesicu vanilin- šećera. Umešajte jedno po jedno žumance. Prosejte po tome brašno i kakao, a potom umešajte. Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podmažite kalup (prečnika 22 cm) i pecite biskvit 30-35 minuta, pa sačekajte da se ohladi.

Presecite ga vodoravno na tri kore, pa oko donje stavite prsten za tortu. Ocedite višnje i 10 komada ostavite na stranu. Ulupajte 350 g pavlake u šlag, dodajući učvršćivač i kesicu vanilin-šećera.

Stavite pola šlaga na donju koru, rasporedite višnje, zatim preklopite drugom korom, malo pritisnite, pa ponovite postupak i stavite tortu na pola sata u frižider. Ulupajte preostalu pavlaku u šlag, pa polovinom premažite tortu.

Drugu polovinu stavite u špric sa zvezdastim nastavkom, istisnite 10 ružica i na svaku stavite po višnju. Ivicu torte pospite čokoladom, pa je vratite na pola sata u frižider.

VIŠE: Kakao torta s karamel-espreso filom

95 minuta + 1 sat za hlađenje

Recepte piše: Marija Jakob

Izvor: Lisa