Sve više ljudi se bori sa ozbiljnim i potencijalno samodestruktivnim problemom - depresijom. Mešavina anksioznosti i depresije je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja.

Osećaj neraspoloženja i tuge je normalan u raznim fazama života svih, ali treba se time ozbiljno pozabaviti ako on traje nedeljama i mesecima. Depresija može da ima različite simptome - osećaj bespomoćnosti, odsustvo svake nade, gubitak interesovanja za aktivnosti koje su nekad bile omiljene, čest plač.

Članovi porodice i partner treba da obrate pažnju i ukažu na potrebu odlaska kod lekara. I oni sami mogu da pomognu.

tuga.jpg
Shutterstock  

Razgovor je uvek na prvom mestu. Osobi koja pati nije lako da kaže "Potrebna mi je pomoć" i zato oni oko njega mogu da pokrenu ovu temu. Takođe, nije neophodno direktno razgovarati o samom problemu. Možete da izađete na kafu, u šetnju ili da bar pošaljete poruku i pokažete brigu.

U razgovoru je važno postaviti ključno pitanje: "kako se osećaš". Slušanje je najlakši način da se pruži "prva pomoć". Osoba se možda neće otvoriti odmah, ali to nije izraz nepoverenja prema vama lično. Često se samo ne mogu naći reči, osećanja i stanja su ponekad - neopisiva. Ali, treba biti strpljiv.

depresija.jpg
Shutterstock  

"Nemojte se u razgovoru služiti nekim opštim poštapalicama u stilu `sve će biti dobro` i `samo se opusti`", objašnjava stručnjak za mentalno zdravlje Nataša Devon. "To je kao kad biste čoveku sa slomljenom nogom rekli `samo ti hodaj`."

Ona savetuje da se upute reči utehe, a ne uputstva. Ako primetite kod osobe znake anksioznog ili paničnog napada, nije od koristi da kažete "smiri se" i "diši duboko".

Vi sigurno imate dobre namere, ali niste od pomoći. Ono što možete, to je da delujete utešno i kažete: "Tu sam, ostaću koliko god treba" ili "Daj mi neki znak ako hoćeš da pozovem hitnu pomoć".

Ako se osoba već neko vreme bori sa depresijom, verovatno je već pokušala da započne sa ličnim programom oporavka. On može da uključi i redovne šetnje, promenu ishrane, vođenje dnevnika.

To su teme o kojima možete da pričate, ali i da ponudite praktičnu pomoć. Zajednička nabavka, kuvanje ili izlazak su dobri primeri, a najvažnije je da imate strpljenja i znate da put izlaska iz depresije nije ravna linija.

Tekst: Lepa&Srećna