Kada je 2017. godine Julija Hokins "Uraganka" postavila svetski rekord u trčanju imala je 101 godinu. Tada je pretrčala stazu dužine 100 metara za 40.12 sekundi što je bilo bolje od ikoga drugog u njenoj starosnoj grupi.

Za ovu Amerikanku to je bila kruna sportskih napora, za koje joj starenje nije bilo prepreka. Uvek je govorila da je jednako važan bio i njen odnos prema životu, a ovo je njenih 7 mudrosti kojima se rukovodi.

Isprobavajte nove stvari! "Ja se trudim da to radim kadgod mi se pruži prilika. Nikad ne odbijam bilo kakav poziv. Volim da idem na pozorišne predstave, da uživam u mjuziklima i koncertima, rado odlazim u crkvu. Idem svuda", kaže Julija.

Tako je počela i da se bavi trčanjem - kad je napunila 100 godina. "Pomislila sam kako bi bilo lepo da probam trku na 100 metara i, na kraju, zaljubila sam se u ovaj sport", objašnjava.

Uvek pratite sve što vas interesuje! "U starosti treba da imate mnogo interesovanja. To je ono zbog čega se živi, to vas inspiriše", priča Julija. "Probajte da svakog dana uradite nešto novo ili sa upoznate nekog."

julija hokins 0449287506-min.jpg
Profimedia 

Juliju je hobi doveo i do sporta. Radeći u bašti, primetila je da na svako zvonjenje telefona, ona potrči u kuću. Tako je i došla na ideju da počne da se bavi trčanjem.

"U životu ima mnogo takvih, magičnih trenutaka", priča Julija. "Uvek obratite pažnju na njih, nemojte da vam prolaze tek tako - izlasci, zalasci sunca, pesma ptica... sve to ostavlja utisak na nas."

Uživajte u avanturama! Još kad je bila beba, njena porodica je stigla brodom iz Čikaga do Luizijane, rekom Misisipi.Tako su počele njene avanture, a putovala je i kao devojka.

julija hokins 0449287650 min.jpg
Profimedia 

Ipak, kako kaže, porodica mora da bude na prvom mestu. Julija je bila u braku 70 godina, a ljubav svog života je upoznala na koledžu. Imaju četvoro dece, koji je prate na svim njenim trkama. Suprug je, nažalost, preminuo, ali Julija se ne zaustavlja. Ona je i baka i prabaka i uživa u životu.

Dajte sebi oduška! Premda se trudi da se zdravo hrani i vodi računa o kilaži, Julija dozvoljava sebi da uživa u specijalitima koje toliko voli. "Prženi škampi su bolji nego kad ih spremite na neki drugi način", priznaje.

Budite inspiracija drugima. "Kad pogledam unazad, ne mogu da verujem da sam imala ovoliko uspeha u trčanju. Ali drži me i ponos, zato što mi stalno pričaju kako sam inspiracija drugima."

Tekst: Lepa&Srećna