Njen talenat je neosporiv, kao i njena snaga i volja. Međutim, životni put jedne od najuticajnijih i najbogatijh žena na svetu, Opre Vinfri, bio je i više nego težak. Svaku bitku je vodila sama i pobeđivala je, jer nije prihvatala poraze. Osim siromaštva, njen život je obeležilo porodično nasilje i zlostavljanje koje je trpela od svog strica. O svemu ovome, ona je pričala u nekoliko navrata u svojoj emisiji The Oprah Winfrey Show, ne bi li ohrabrila žene koje prolaze makar slično.

Prve korake napravila je zahvaljujući njenoj baki, za koju kaže da joj je bila veća podrška od majke. Majka Opre Vinfri bila je tinejdžerka kada je rodila. Od nje nikada nije imala dovoljnu podršku, a zajedno su živele veoma kratko, nakon što je Opra napunila šest godina. Siromaštvo koje je krojilo njen život u detinjstvu, motivisalo ju je da se bori za sebe i da postavi cilj da jednog dana bude uspešna. 

U međuvremenu, Opra je živela i sa svojim ocem, koji joj je pružio školovanje ali i strogo vaspitanje. Za to vreme, trpela je zlostavljanje od strane očevog brata. Kao neko ko je trinaest godina trpeo nasilje, odlučila je da nikada u životu ne postane majka. Prvi put je bila silovana sa 9 godina, a sa 14 je ostala trudna i tada je usledila borba za sopstveni život.

Kao trudna tinejdžerka, Opra je znala samo jedno - da to dete neće roditi. Ističe da je u tom periodu bila spremna na sve, kako bi bebu izgubila, a jedna od mera bila je i to da je pila deterdžent. Oprin otac je za to vreme naglašavao, kako bi radije svoju ćerku gledao mrtvu, nego kao majku vanbračnog deteta. Zbog celokupne situacije Opra je jedini izlaz videla u samoubistvu, ali je odlučila da ne podigne ruku na sebe nikad. Očajnički je tražila pomoć i pokušavala da izazove pobačaj - što se na kraju i dogodilo. Od tog trenutka Opra je verovala da joj je život dao drugu šansu. Bila je odličan učenik gimnazije, dobijala je priznanja, a zahvaljujući nagradi koju je dobila u besedništvu, obezbedila je sebi stipendiju za studije.

Njen dalji život bio je samo uspon. Pronašla je sebe u novinarstvu i za kratko vreme vrednog rada dobila je autorsku emisiju. Čikago je bio grad u kom je prvi put osetila da je tamo gde i pripada. 

Danas je Opra jedna od najuticajnijih žena na planeti, a sastavni deo njenog života su brojne humanitarne akcije. Aktivno piše i govori u javnosti. Od kada je postala vlasnica sopstvene televizije, rešila je da radi sve što je u njenoj moći da pomogne drugima - jer sada za to ne postoje granice.

Svojom životnom pričom, inspiriše žene širom sveta da se bore za sebe i svoju budućnost: "Nikada o sebi nisam razmišljala kao o devojčici koja je siromašna i bez zaštite, već o nekome ko je predodređen da se sam bori za sebe i odgovara za svoje postpuke."

Ne postavljaj sebi ograničenja. Nisi sama. #tisibitna

Prijavi nasilje.

Nacionalni SOS broj: 0800-222-003

SIGURNE KUĆE:

Beograd: 062/304 650 broj je dostupan 0-24

Novi Sad: 021/ 6465 746

Pančevo: 013 319 843

Sombor: 062/787 375

Smederevo: 062/608080

Zrenjanin: 064/6488 104

Kragujevac: 065/ 6120 490

Niš: 018 521 210

Leskovac: 064/8986 697

Vranje: 064/8012 962

Izvor: Lepa&Srećna