Mnoge generacije odrastale su verujući da je ljubav prema sebi nepoželjna, da smo ako volimo sebe samoživi, sebični, egocentrični i narcisoidni.

Kada smo bili mali učili su nas da budemo ljubazni prema drugim ljudima, da nesebično dajemo i delimo ono što je naše, da se prema drugima odnosimo sa poštovanjem i ljubavlju.

Nažalost, nisu nas upozoravali da je osnovni uslov da takvi budemo prema drugim ljudima, taj da pre svega budemo dobri prema sebi, da, iako može da zvuči sebično, uvek sebe stavimo na prvo mesto. Jer tek kada smo ispunjeni ljubavlju prema samima sebi, imamo šta da ponudimo drugima. 

Srećom, poslednjih godina sve više se naglašava koliko je važno kakav odnos imamo prema sebi, a jedna od prvih osoba koja je naširoko počela da širi važnost ideje da volimo sami sebe je Lujza Hej, autorka brojnih knjiga među kojima su "Kako da izlečite svoj život", "Moć je u vama", "Možete ostvariti izuzetan život".

Mnogi će se pitati kako da počnu da vole sebe, kada već decenijama nisu uspeli da prihvate sebe onakve kakvi su. U tom pitanju leži i odgovor. Početna stvar je da prihvatimo sebe onakve kakvi smo, da postanemo svesni svojih vrlina i mana, i da na sebe gledamo sa manje kritike, a uz više nežnosti i pohvala.

Lujza Hej u svojim knjigama nudi i praktična rešenja za to kako da počnemo da volimo sebe i samim tim u svom životu uspostavimo ravnotežu koja nam je potrebna kako bismo kreirali život kakav želimo.

Pročitajte neke od njenih osnovnih uputstava u galeriji slika.

Tekst: Manja Perić Mitić

LepaiSrecna Nemoguće je da budemo srećni ako ne prihvatimo sebe onakve kakvi smo i ako ne osećamo ljubav prema najvažnijoj osobi, a to smo mi sami. Pažljivo čitajte sledeće redove i saznajte kako u tome da uspete...