Dva najlepša osećanja na svetu su biti zaljubljen i biti voljen. Srce vam poskakuje, „pucate” od energije i osećate se sjajno - kao nikada pre! Na kraju krajeva, to nije samo osećanje, to je jednostavno tako! Žene su najatraktivnije kada su zaljubljene. Ta radijacija, ta specifična hemija koja se dešava između polova je čak i naučno dokazana.

Da vas ljubav čini lepšim do sada je mnogo puta dokazano. Kada Amorova strela pogodi pravo u metu, vaše telo počinje da proizvodi ekstra porciju estrogena i deluje kao tretman za podmlađivanje. Koža postaje zategnutija, kosa dobija više sjaja, a vaša aura iz korena se menja. Prosto „isijavate” svežinom i vitalnošću.

Za lep osmeh dodatno su potrebni i poljupci koje razmenjuju zaljubljene osobe. Oni utiču na povećano lučenje pljuvačke u ustima i na taj način održavaju zube i desne zdravim. Svih 30 mišića koje pokrećemo dok se ljubimo utiču na smanjeno pojavljivanje bora i pomažu kod gubljenja kilograma. Trominutnim poljupcem „ubijamo”, između ostalog, i čitavih 12 kalorija.

PageBreak

Ukoliko imate koji gram viška, učinićete nešto za svoje obline. Prilikom 20-minutnog ljubavnog čina telo sagori okruglo 200 kalorija, koliko su na primer „teške” četiri praline. Osim toga, žene koje imaju redovan seks izgledaju u proseku 10 do 15 godina mlađe, kažu psiholozi.

Danas je dan bez seksa, samo maženje? I to je dobra stvar, zaista! Prilikom maženja telo oslobađa hormon oksitocin koji vam poklanja osećaj sigurnosti i bezbednosti i pri tom smanjuje stvaranje hormona stresa kortizola, koji vas inače čini starim. Dakle, ko voli da se mazi i to redovno sprovodi u delo, nesvesno koristi najstarije antiejdžing sredstvo na svetu. A i slatko držanje za ruku vam prija i čini dobro vašem telu! Američki naučnici su došli do saznanja da držanje za ruku u trajanju od 10 minuta pokreće krvotok i na taj način jača srce. Osećaćete se, ali i izgledati bolje.

Ljubav nas čini pametnijim. Tačnije, seks nas čini pametnijim. Jedan austrijski naučnik došao je do saznanja da zatezanje „ljubavnog mišića” (Pubococcygeus) u dnu karlice prilikom seksa bodri naš mozak da se maksimalno angažuje. To nije sve. Ljubav nas čini i srećnijim. Koktel adrenalina, oksitocina i hormona sreće dopamina daje zaljubljenima krila. Nije ni čudo što stignu čak na sedmo nebo! Zaljubljene osobe su zdravije. Ljubav jača naš imuni sistem, smanjuje rizik od infarkta i štiti nas od oboljenja krvnih sudova.