Jezero u Rabrovcu koje je udaljeno 12 kilometara od Mladenovca odavno nije jedina atrakcija ovog sela na tromeđi Beograda, Smedereva i Kragujevca. Jer, velike i male torte i kolači koje već 14 godina pravi Dragica Arsić (55) poznatija kao Gaga, najbolji su ovdašnji „suveniri” koji završavaju na stolovima mladenaca i slavljenika širom Srbije.
Tajne ili nekakvog recepta za uspeh, tvrde Dragica i njena ćerka Snežana (38) nema jer, kako kažu, ko želi da napreduje u poslu mora da zaboravi na odmor, a u prilog tome ide i podatak da su dan pre našeg susreta završile posao u tri sata ujutru, malo odspavale i sačekale Lisinu ekipu na jutarnjoj kafi. Najvažnije je, otkrivaju nam, da se torte prave od domaćih namirnica, bez upotrebe bilo kakvih praškova i po tačnom receptu, i da se na vreme isporuče.
- Uspeh je ono što drugi ljudi vide, dok mi u stvari samo previše radimo - priča Snežana koja radi i sa bratom Dejanom (jedinim muškarcem u firmi) i njegovom suprugom Marijanom. Svaka porudžbina se prihvata, a ono što ne postignu danju, obave noću. U šali dodaju da „mogu da spavaju, ali da ne moraju”.
Dragica i njen vredni tim radnica nadaleko su poznati po velikim tortama. Mladenci iz istočne Srbije za svadbe od 700, 800 i više gostiju traže svadbene torte od 100 do 150 kilograma. Vlasnica poslastičarnice Gaga ne krije da su joj Vlasi najdraže mušterije jer, kako kaže, znaju šta hoće, pristojni su i ne štede novac za svadbe. Kod njih sve mora da bude „ekstra i gala”. S druge strane, najteže je izaći u susret mladencima koji ne znaju šta žele, ali i tada, vođena parolom da je mušterija na prvom mestu, Gaga ima razumevanja i strpljenja.
- Najveća torta imala je 150 kilograma - otkriva Dragica, dok se Snežana priseća početaka porodičnog biznisa kada je njena mama na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu prodavala sir, kajmak i jaja.
- Ideja za kolače došla je spontano kada joj je jedna žena na tezgi naručila vanilice. Druga je čula da su kolači sveži i kvalitetni, pa je tražila bajadere. I posao je uz reklamu „od usta do usta” krenuo. Brat i ja smo joj povremeno pomagali, prvo se smejući ideji, dok danas ukrašavamo torte - ja radim sa fondanom, a on sa šlagom - kaže Snežana.
- U jednom trenutku sam kada je o slatkišima reč „držala” celu pijacu - nadovezuje se Dragica koja ima i šator za 700 ljudi, ali o tome ćemo pisati drugom priikom. - Neki gosti traže torte u obliku zamkova, drugi sa kolicima i konjima koji „vuku” tortu, sve zavisi od ukusa. Ima onih koji su za smireniju varijantu kada je reč o bojama i izgledu, ali i drugih koji su za blještave, da ne upotrebim reč „kičaste” motive - iskrena je Dragica.
Tekst: Nenad Blagojević