U današnje vreme kada se retko ko hrani zdravo, kada je fizičku aktivnost zamenio sedelački način života, a brojne bolesti su postale svakodnevica, pravo je čudo kada neko doživi duboku starost. Da ne govorimo o ljudima koji dožive da sa torte oduvaju sto svećica!

Kako to njima uspeva? U čemu je njihova tajna? To je u detalje otkrila doktorka Gledis Mekgarej (102), koja je tek sa 86 zvanično otišpla u penziju, ali nije prestala da radi, a u 102. godini je napisala knjigu u kojoj otkriva tajne dugog i srećnog života.

Pre svega, doktorka naglašava kako je uvek težila da njen život ima svrhu.

"To nećete naći, ako ne budete tražili", kaže vremešna doktorka čija je najveća strast u životu bila "živa medicina", koja se fokusira na posmatranje bolesti i bola kao učitelja.

 "Shvatajući šta bolesti pokušavaju da nm kažu, postajemo sposobni da pronađemo najbolji način da se izborimo s njima", objašnjava ona u svojoj knjizi "Dobro proživljen život: Tajne doktorke (102) za zdravlje i sreću u svakom starosnom dobu".

Gledis kaže i kako je za srećan i zdrav život veoma važno kakvim ste ljudima okruženi i kako razmišljate.

"Ljudi dolaze i odlaze i našeg života, ali mi biramo koji će ostati uz nas da nas podržavaju".

Studija Univerziteta Harvard, koja je trajala čak 85 godina, pokazala je kako je ključ za dugovečnost i sreću takozvani "društveni fitnes", odnosno objektivno sagledavanje kako i koliko ulažemo u veze sa bliskim ljudima i koliko smo spremni da učinimo da i sami postanemo dobri prijatelji i partneri drugome.

Neko bi možda pomislio kako je Gledis živela život koji su ispunili samo srećni događaji, ali to nije ni blizu istine. Ova čudesna žena dva puta se borila sa rakom, u tridesetim i u devedesetim, ali kaže da je ni to nije slomilo koliko razvod koji je muž tražio od nje kada je imala 70 godina, i to nakon punih 46 godina braka!

Gledis i njen bivši muž Bili nisu bili samo bračni, već i poslovni partneri. Oboje su bili lekari i zajedno su 1978. godine otvorili Američko holističko medicinsko udruženje. Rodila mu je šestoro dece, a zajedno su otvorili još dve klinike, te kada su se razveli, Gledis nije izgubila samo muža već i poslovnog partnera, koji je započeo vezu s njihovom koleginicom.

Bila je slomljena, ali zajedno sa ćerkom Helenom, koja je krenula stopama roditelja, otvorila je novu kliniku. I danas kaže da ima razlog da se budi svakog jutra, ali da joj je trebalo puno vremena da prihvati sve što se desilo. Drugi najveći udarac života bio je smrt ćerke, o kojoj Gledis ne voli da govori.

"To je bio spor proces. Imala sam 93 godine kada sam u potpunosti prihvatila sve što se dogodilo", kaže Gledis. Na pitanje zašto se nije više udalava, kada je Bil mogao da se oženi, odgovarala je: "Da brinem o još jednom starcu? Neka, hvala".

Kada je napunila 86 godina, prestala je zvanično da radi, ali je nastavila da obavlja telefonske konsultacije.

"Niko nije rekao da ne smem da pričam", šaljivo kaže Gledis, koju smatraju majkom holističke medicine.

Dr Gledis poznata je i po kosi perfektno upletenoj u "kruna" punđu, koju nije ošišala od kad je imala 40 godina.

Ova neverovatna žena svakog dana vežba i živi sama, uglavnom brine sama o sebi bez ičije pomoći, a šaljivo kaže sve ljude do 99 godina smatra mladima. Što se ishrane tiče, Gledis smatra kako je veoma važno da ispijate mnogo vode svakog dana i da jedete što više svežeg povrća.

"Jedite i meso. Koje? Ono koje vidite da vam odgovara. Ako vam ne odgovara, nemojte ga jesti", kategorična je Gledis, koja smatra da je uprkos svemu najvažniji stav koji imate prema životu. Iako ima 102. godine, Gledis ima prirpemljen desetogodišnji plan za budućnost. I ni u jednom trenutku joj ne pada na pamet da bi na tom putu mogla da je zatekne smrt.

Pročitajte i koji horoskopski znakovi najduže žive.

BONUS VIDEO

NAŠI PRECI SU ZNALI OVO!? Nisu im trebale DIJETE, a ŽIVELI SU duže od nas! EVO šta je TAJNA DUGOVEČNOSTI, a nije MESO! kurir t

Tekst: Lepa&srećna/B.S.