Da li raskinuti pre ili posle Nove godine je pitanje oko kojeg bi mogli da se posvađaju, kako kaže jedna poslovica, i "dva oka u glavi".

Nikad nije ni prijatno raskinuti s partnerom niti se vreme čini "baš pogodno". Kad prođe Nova godina, ubrzo će stići Dan zaljubljenih, nakon toga i 8. mart. Slede putovanja za prvomajske praznike, pripreme za letovanje...

Upravo na ove teškoće koje svako odlaganje donosi kad želimo da raskinemo sa partnerom upozorio je i Dušan Blagojević, gostujući u emisiji "150 minuta" na TV Prva.

"Ako je odluka o raskid već doneta, nema smisla čekati da praznici prođu", kaže jutjuber poznat po psihološkim savetima. "Time otežavamo i sebi i drugom. Vreme ne može da se vrati. Mnogo više treba da se plašimo lažnog života s nekim za koga znamo da nije za nas nego tog kratkotrajnog bola zbog raskida i neprijatnosti."

nova godina raskid.jpg
Shutterstock  

Mnogi postavljaju sebi pitanje - kako uopšte da znamo da neko nije za nas, mnogi su zbunjeni, pogotovo u dužoj vezi ili braku gde navike i očekivanja okoline imaju veliki uticaj.

"Ako osećamo u sebi da nešto nije kako treba, možemo postaviti sebi sledeća pitanja", savetuje Blagojević. "Da li sam iskreno, otvoreno i jasno stavio do znanja koje potrebe mi nisu zadovoljene u toj vezi i da li sam pokušao da popravim to?

Drugo pitanje bi bilo - ako bi mi neko rekao da ličim na svog partnera, da li bi to za mene bila pohvala ili ne? Ako bih imao dete, da li bih želeo da se moje dete zabavlja s nekim ko liči na mog partnera? Da li sam sa tim nekim ja zaista ispunjen ili samo manje usamljen? Da li sa tim partnerom mogu da budem stvarno ono što jesam ili se pretvaram da bih njemu ili njoj udovoljio?"

raskid.jpg
Shutterstock  

Ako odgovori na ova pitanja ukazuju da vezu treba raskinuti, bolje je učiniti to pre praznika nego posle njih, veruje Blagojević. Partner koji se sprema na raskid često oseća da to možda nije fer, da će se ostavljeni partner osećati lošije upravo zbog praznika. 

"Da li je poštenije biti s nekim koga više ne voliš?", pita Blagojević. "Romantični trenuci oko praznika mogu da nam zamagle odluku, dovode do zbližavanja i stvaranja novih uspomena.

nova godina par.jpg
Shutterstock  

Raskid pre praznika daje šansu partnerima da budu s onima koji će im biti sigurnosna podrška i koji će im pomoći da u tom periodu lakše prebole raskid."

Šta vi mislite - ako je neko već doneo odluku o raskidu, da li je bolje da je saopšti partneru pre ili posle praznika? Pročitajte i ko je dama koja je nemilorsrdno ostavila velikog zavodnika Toma Kruza...

BONUS VIDEO:

Psiholog o raskidu Instagram/stevovic_andjela

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.