Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DVE JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA MOZAK RADIO JE SVAKOGA DANA: Vladeta Jerotić je imao fantastično pamćenje

Vladeta Jerotić je vežbao pamćenje do kraja života.

 Vežbe za mozak koje je radio Vladeta Jerotić Izvor: youtube/printscreen/agape

Vladeta Jerotić preminuo je 2018. godine u 95. godini, a ostao je upamćen po fantastičnoj memoriji koju je održavao vežbama.

Istaknuti nagrađivani srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, teolog, svestrani erudita i akademik SANU svojevremeno je odgovorio na pitanje kako održava pamćenje na tako zavidnom nivou.

“Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske reči. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi. Engleski sam naučio posle 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim. Preslišam se prvo dve-tri nove reči od pre dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku“, ispričao je u emisiji "TV lica kao sav normalan svet" Vladeta.

"Druga stvar je učenje pesmica. Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga. Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite. Naučite je, pa se posle dva, tri, pet dana preslišajte da li ste je zapamtili. Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava. Naučnici kažu da imamo 10 milijardi neurona u mozgu”, rekao je tada Jerotić.

Tekst: Lepa&Srećna

Pogledajte

00:28
Oslobodite se mišljenja drugih ljudi description: Ako stalno brinete šta drugi misle o vama odgovorite sebi na ova pitanja
Izvor: TikTok/drjuliesmith
Izvor: TikTok/drjuliesmith

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije