Da li ste znali da u ovom tenutku, u 21. veku i ogdini 2020. - čak 10 miliona ljudi trpi neki oblik porodičnog nasilja?
Međutim, poslednjih godina u svetu, ali i kod nas sve više se priča o ovom problemu, ne bi li mu se stalno na kraj i ne bi li ova zastrašujuća cifra nestala.

Razlog zašto će do njenog nestanka teško da dođe, jeste taj što žrtve nasilja pored toga što žive u strahu od nasilnika, plaše se i osude okoline zbog onoga što im se dešava.

Žrtve nasilja neretko smatraju da ih niko ne može razmeti, kako njih same, tako pogotovo kompleksan emocionalni odnos i vezu u kojj su sa svojim partnerom.

Razlog za to leži u nekolicini stavki, jedna od njih je ta što su mahom već pokušale nekome da se povere i naiše na nerazmevanje.
Rečenica koja se najčešće izgovora od druge strane u ovim situacijama je "Zašto ne odeš?" ili "NIko te ne tera da budeš u takvoj vezi".
Žrtve su svesne da svoju priču ne mogu dovoljno dobro da objasne i onda odsutaju.

Ipak, najgore je to što ne samo da odustaju od poveravanja bliskom okruženju, već odustaju generalno od ideje da bi ih iko ikada mogao razumeti i da bi mogao da im pomogne.

Gledajući okruženje koje uživa u svakodnevnom normalnom životu i prezir na licima drugih kada pokuša da se poveri u vezi svog problema - žrtva, koja je uglavnom ženskom pola, bira da ipak ćuti, jer se oseća manje vrednom - sramota ju je.

Ne shvatajući da to upravo i jeste namera nasilnika, da pored fizičkog zlostavljanja on i mentalno kontroliše i maltretria žrtvu.
Dakle, u pitanjuj problem koji je mnogo kompleksniji od onoga kako izgleda na samoj površini.
Dovoljno je kompleksan i u regularnim uslovima, a pogotovo kompleksan i težak u vanrednim uslovima u kakvima smo se svi našli sada.
Situacija u kojoj su partneri i porodice zatvorene među četiri zida mogu biti teške i kada je odnos među članovima porodice apsolutno savršen, a pogotovo ukoliko je odnos urušen.

Zato je sada više no ikada važno skrenuti pažnju svim žrtvama nasilja da ne postoji sramota u ovakvoj situaciji i da postoje osobe koje ih razumeju, iako ih možda još nisu upoznale i nisu sa takvim ljudima imali priliku da ostvare kontak.
Kao i ono najvažnije: da postoji rešenje. Da nije nikako istina da je situacija bezizlazna.

U momentu kada je pandemija korona virusa počela masovnije da se širi, te kada su mere vanrednih okolnosti primenjene u većini država, poras broja žrtava u sitacijama koje podrazumevaju porodično nasilje postao je gotovo istog trenutka veći.
Što je ujedno i galvni razlog zbog koga mediji, kao i Sigurne kuće širom sveta apeluju da se sve žrtve nasilja na vreme obrate za pomoć.

Niste sami!

Nacionalni SOS broj: 0800-222-033

SIGURNE KUĆE:

Beograd: 062/304 650 broj je dostupan 0-24

Novi Sad: 021/ 6465 746

Pančevo: 013 319 843

Sombor: 062/787 375

Smederevo: 062/608080

Zrenjanin: 064/6488 104

Kragujevac: 065/ 6120 490

Niš: 018 521 210

Leskovac: 064/8986 697

Vranje: 064/8012 962