Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD #METOO DO #TISIBITNA: priča o holivudskom glumcu Teriju Kruzu, aktivisti za zaštitu žena žrtava porodičnog nasilja

Prvo su započele holivudske zvezde, a polako se uključivao čitav svet kao podrška pokretu #metoo. Pokret je u 2018. godini zaživeo i u Srbiji, kako su statistike iz oblasti zdravlja i poštovanja ljudskih prava žena bile poražavajuće.

  Izvor: Foto: Profimedia

Zver u borbi protiv nasilja: Kako je Teri Kruz postao deo #metoo pokreta

Nekadašnji profi igrač-američkog fudbala kog cela planeta pamti po reklami za Old Spice, glumac, pisac i jedan od najmuževnijih likova na planeti, pre nekoliko godina stao je rame uz rame sa ženama u borbi protiv nasilja. Zašto? Zato što je njegov otac bio nasilnik, a on nije želeo da bude takav

Ne bi bilo preterano reći da je Teri Kruz otelotvorenje snage, i to one prave muške, eksplozivne i nezaustavljive. Zbog toga je otkrivanje priče o njegovom priklanjanju #metoo pokretu bila veliko iznenađenje za javnost.

Kruz je igrao američki fudbal u losanđeleskim "Removima", "Čardžerima" iz San Dijega, vašingtonskim "Redskinsima" i filadelfijskim "Iglsima". Težak je oko 109 kilograma i ima približno 6 procenata telesne masti. Da bi vaša snaga postala zabavna, treba da budete stvarno mnogo jaki, a Kruz to jeste. Dugo je bio "onaj lik", kradući scene u filmovima i serijama. Bio je "onaj lik iz Idiokratije" i "onaj napaljeni tip što peva 'Hiljadu milja' u 'Belim ribama'. Iz nekog razloga, zauvek će ostati "onaj tip iz reklama za Old Spajs". Osim što vodi "Amerika ima talenat", igra policajca koji se takođe zove Teri u "Bruklinu 99".

Godine 2017, pošto je izgradio karijeru igrajući sve te tipove, Kruz je postao i #MeToo lik. Istupio je sa pričom kako ga je lovac na talente Adam Venit ispipao na holivudskoj zabavi 2016. godine. Bio je oduševljen podrškom koju je nakon toga dobio, a šokiran reakcijama onih koji su bili ubeđeni da je on zapravo bio plaćen kako bi ga bele žene umešale u svoju priču. 

Kruz je ranije mislio da biti snažan znači dokazivati svoju snagu neprekidno. Naučio je to odrastajući u Flintu, uz oca koji je tukao majku. "Moj otac je morao da bude siguran, svaki put kad bi došao kući, da se svi osećamo neugodno. Nije mogao da bude srećan dok nama nije neugodno. To je značilo: Sada me poštujete. Previše muškaraca razmišlja tako. Tako sam razmišljao i ja." Tada, a svakako i kasnije, kad je igrao američki fudbal, biti jak je značilo gurati svoje telo do krajnjih granica, ali i gurati sve oko sebe do njihovih kranjih granica. To je često značilo da je Kruz bio odličan igrač i očajan muž.

Kad je svedočio pred Pravosudnim komitetom Senata prošlog juna da bi se utvrdilo postojanje seksualnog uznemiravanja, opisao je kako se uzdržao iako mu je prvi poriv bio da bude nasilan.

Kruzov odgovor je bio odsečan: "Ja sam iz Flinta u Mičigenu. Gledao sam mnogo, mnogo mladih crnih ljudi koji su isprovocirani na nasilje - završili su u zatvoru ili ubijeni. Oni nisu ovde. Supruga me je godinama pripremala. Rekla mi je: 'Ako ikada budeš provociran, ako budeš podstican - ako te ikad iko bude gurnuo u bilo kakvu situaciju na koju bi burno reagovao - nemoj. Nemoj da budeš nasilan."

Prva diskusija na ovu temu dogodila se deset godina pre nego što je Adam Venit uveo Kruza u čitavu priču. On i King-Kruzova stajali su na prometnoj ulici u Pasadeni kad je mladi čovek počeo da ga spopada za autogram. I u tome bivao sve agresivniji. Kruz i njegova supruga su upravo saznali da ona nosi njihovo peto dete. Tip je udario, a Kruz stupio u akciju. "Bio je to fleš u kom telo leti na sve strane," kaže. "Gazim tipa na pločniku." Policija je stigla i upravo se spremala da uhapsi Kruza kad je jedan beli čovek istupio iz gomile. "Rekao je: 'Gospodo, stanite, stanite!' Stao je između mene i policajaca," priseća se Kruz. Čovek je objasnio da je Teri štitio suprugu i sebe. "Policija mu je poverovala. Nisu verovali meni. Mogao sam da kažem istu stvar. Ali ja bih išao u zatvor ili bih bio upucan.

Bilo je to za dlaku i King-Kruzova je htela da se to više ne ponovi. Svađa se desila 2006. godine, nakon snimanja "Belih riba", kad se Kruz tek probijao kao glumac. Takođe, bilo je to tri godine pošto je Majk Tajson optužen za zlostavljanje dva čoveka kad su ga isprovocirali u hotelu u Bruklinu. "Iskopala sam to na internetu," priseća se King-Kruzova. "Rekla sam, 'Bićeš kao on ako ne povučeš ručnu. Novac za školovanje našeg deteta otići će kod nekog idiota u baru. Moraš da naučiš da se savladaš.'"

Priča o Teriju Kruzu govori o nagonima - koji postoje u svima, a dokaz je da uvek postoji izbor. Sagledajte širu sliku, pomozite drugima (ili sebi), za koje znate da se bore sa ovakvim nagonima ili su njihove žrtve. Ona nam je bitna. Tako nastaje kampanja #tisibitna.

  Izvor:

Foto: Promo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije