Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKSIOZNOST SE PROVERAVA SA OVIH 6 PITANJA: kada strepnja, briga i strahovi zahtevaju da se obratite lekaru

Test anksioznosti sadrži samo 6 pitanja!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Anksioznost se često ne otkrije na vreme, pa lečenje postaje komplikovanije i dugotrajnije. Uradite test od šest pitanja i videćete da li vam preti opasnost od ove iscrpljujuće bolesti.

Ono što je počelo kao evolucijski refleks zaštite od opasnost sada se okrenulo protiv nas i preraslo u bolest koja se uvrežila u današnjem svetu i napušta veliki broj ljudi. Manifestuje se često kroz niz bespotrebnih briga i kao generalan strah od neizvesne budućnosti. Ponekad i kao iracionalni strahovi.

Kada organizam dođe do ove faze neophodno je primeniti lečenje koje uključuje i terapiju učenja obrambenih mehanizama od stresa, a ponekad i lekove.

Povezane vesti

Čak 22 odsto žena u svetu pati od anksioznosti i 15 odsto muškaraca. Glavni simptomi su bol u grudima, vrtoglavica, mučnina, znojenje, nemogućnost udisaja.

Ipak, ukoliko otkrijete da ste skloni anksioznosti na vreme, nikada ne morate da preživite ove simptome i da se borite sa ozbiljnim strahovima. Zbog toga odgovorite na sledeća pitanja i proverite sklonost ovom oboljenju.

1) Da li osećate da teško kontrolišete brige i uznemirenost?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

2) Da li osećate iscrpljenost ili iziritiranost?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

3) Da li vam je teško da zaspite ili da se skoncentrišete?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

4) Da li su vaše misli teške, uznemirujuće i ponavljajuće?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

5) Osećate li fizičke simptome poput naglog gubitka daha, znojenja, bola u grudima?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

  Izvor:

6) Da li izbegavate da izađete iz kuće ili da se vidite sa prijateljima?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

Ukoliko imate najviše odgovora pod A:

- Držite anksioznost pod kontrolom. Ono što bi trebalo da znate i da situaciona anksioznost (npr. strah od letenja) može da se drži pod kontrolom uz pomoć malih mehanizama samokontrole, kako ne biste bili u situaciji da stalno izbegavate okidače za nju. Može vam pomoći i običan razgovor sa prijateljima ukoliko se nađete u nekoj od ovakvih okolnosti na koje ste osetljivi.

Ukoliko imate najviše odgovora pod B:

Imate umerenu anksioznost, pa je dovojno da odete kod lekara opšte prakse kako biste dobili lek koji će vam biti pri ruci kada "zaškripi". U međuvremenu, možete da popričate sa prijateljima i porodicom i biće vam sigurno lakše kada vaša okolina zna kako se osećate. Možda vam neko od njih ponudi svoj mehanizam samoodbrane od stresa koji će i vama pomoći.

Ukoliko imate najviše odgovora pod C:

Život sa visokim nivoom anksioznosti je postao sve uobičajeniji i vi ste jedna od osoba koja pliva u njemu. Nije dovoljno da priznate sebi da ste anksiozna osoba, već vam je potrebna terapija i lečenje. Uz adekvatan tretman vi ćete se stabilizovati i moći ćete da stvorite svoje odbrambene mehanizme i pomoć vam više neće biti potrebna. Međutim, za početak, važno je da se obratite specijalisti.

Izvor: Telegraf.rs / mirror.co.uk

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije