Herijet Nok u kuhinjskom ormariću drži osam kofa punih sredstava za čišćenje. Danas će snimati sebe kako čisti po kući kako bi to podelila sa prijateljima na društvenim mrežama, piše BBC na srpskom.

Herijet počinje video govoreći publici: "U sklopu dnevnih obaveza volim da stavim veš na pranje."

Ubacujući odeću u bubanj veš-mašine, ona nastavlja: "Obožavam da ribam šporet i tuš kabinu. Uživam u zadovoljstvu koje osećam kad vidim koliko se sijaju."

Herijet Nok deli savete o spremanju na Instagramu i podstiče ljude da govore o mentalnom zdravlju. Sakupila je više od 23.000 pratilaca i stekla prijatelje u zajednici čistača.

Zajednica čistača naprosto je buknula na Instagramu, sa ljudima koji dele najbolje savete u vezi sa čišćenjem - ali se tu zato okupila još jedna grupa da bi ispričala kako im čišćenje pomaže u vezi sa anksioznošću. Oni koriste heštegove kao što su #cleanhomehappyhome,#ilovetoclean i #cleaningmotivation.

Dvadesetjednogodišnja Herijet, iz Devona u Velikoj Britaniji, kaže da joj je čišćenje pomoglo da se izbori sa teškom anksioznošću dok je odgajala dvoje male dece. "Oduvek sam bila veoma samokritična, nikad nisam bila zadovoljna sobom ili svojim dostignućima", kaže ona. Kad je Herijet bila mlađa, patila je od depresije i poremećaja u ishrani. "Išla sam na terapiju i dobila mnogo podrške od prijatelja i porodice. Sad sam se potpuno oporavila, ali i dalje patim od anksioznosti", kaže ona.

Herijet priča otvoreno o svom mentalnom zdravlju kako bi pomogla pratiocima da shvate kako se ona oseća iz dana u dan.

Kada objavljuje svoje snimke o čišćenju i gleda druge kako to rade, ne oseća se toliko usamljeno kao što bi da samo ostaje kod kuće i sama radi poslove.

Otkako je počela blog o čišćenju, Herijet je dobila injekciju samopouzdanja. "Pomogao mi je da shvatim da sam u nečemu dobra i da mogu da postignem nešto", kaže ona. Herijet većinu dana provodi kod kuće sa sinovima Edvardom od četiri meseca i Fredijem od 21 meseca, koji i sam voli da učestvuje.

"On obožava da mi pomaže da punim ili praznim veš mašinu i voli da briše stvari čistom magičnom krpom da bi se osećao kao da pomaže mami." Možda iznenađujuće, ali Herijet je mrzela da sprema dok je odrastala.

"Trebalo je da pomažem mami dok sam živela kod kuće sa njom, ali nisam. Odselila sam se pre godinu dana, a nisam umela da koristim čak ni veš mašinu." Danas joj se raduje. "Vežem kosu i bacam se na posao."

Kao i u slučaju Herijet, jedna od omiljenih stvari Denija Maldonada je da prebriše radnu površinu u kuhinji. Ponekad to uradi samo da bi video kako se sija pre nego što se osuši. „Ništa mi ne pruža veće zadovoljstvo nego da vidim čist pult", kaže on.

Denijevu ljubav prema čišćenju usadila su mu oba roditelja, a započela je još u ranom dobu. Njegov otac radio je u vojsci i doneo je tu kulturu kući održavajući nedeljnu inspekciju.

PageBreak

„Moj tata bi prešao prstom preko sudopere tražeći kapljice vode. Moj krevet bi bio namešten, a jastuci napufkani - nervi su mi bili napeti kao strune", priseća se Deni. Ako bi njegova soba prošla inspekciju, bio bi nagrađen dozvolom da ide u bioskop ili da prenese televizor u svoju sobu.

Denijeva majka bila je medicinska sestra i držala je do istih visokih standarda - volela je da njeno odeljenje miriše na izbeljivač. „Ako miriše na ljude, nije čisto", govorila bi Deniju. Vikendima bi Deni i njegova majka plesali dok peru pod. „Budio bih se ujutro na treštanje muzike. Salsa, merenge, bilo šta uz šta možete da njišete kukovima dok perete pod." Za Denija je to bila prilika da se više zbliži sa majkom. „Volela je da čisti, pa sam onda i ja zavoleo." „Bio sam najčistiji tinejdžer u kraju - dok su svi bili napolju i igrali košarku, ja sam bio u svojoj sobi i čistio."

„Život sa cimerima je nešto najgore na svetu. Odlučio je da sam počisti nered zarad vlastitog duševnog mira. „Bolje spavam kad znam da je sve čisto."

Deni opisuje euforično osećanje koje ga obuzme kad završi sa spremanjem.

„Doživite ogromno zadovoljstvo kad postignete nešto produktivno i drugi vas pohvale zbog toga. Obožavam kad neko dođe u moju kuću i kaže mi: 'Kako lepo miriše, predivno je' - obožavam da dobijam komplimente."

U stanu u Majamiju u kom živi sa mužem Majklom morali su da izlepe staklena pokretna vrata nalepnicama zato što ih Deni opere toliko besprekorno da ptice slučajno naleću na njih. Njihov pas takođe podozrivo merka vrata, jer je i sam udarao u njih.

Deni deli slike svoje čiste kuće na Instagramu uz pomoć heštega #addictedtocleaning. Njega koriste i mnogi drugi čistači ponosni na svoje domove koji objavljuju slike svojih kuća kako bi drugi mogli da ih komentarišu.

Kad je Deni besan ili nervozan, da bi se smirio on preuredi plakar. Nedavno je posle žučne svađe bio toliko ljut da je instiktivno zgrabio krpu i besno krenuo da briše sto. „Nije bilo šta da se čisti! Ali instinkt mi je govorio da moram da ga očistim da bih iz sebe izbacio bes", kaže on.

Srećom pa je Denijev muž veoma blagonaklon prema njegovim visokim standardima. „Ja razumem da za Denija to ima terapeutsko svojstvo i da ga to upotpunjuje", kaže Majkl. „To je neka moja vrsta leka", slaže se Deni.

Da li čišćenje zaista može da bude dobro po vaše mentalno zdravlje?

"Kod čišćenja svakako postoji element vežbe, a višestruko je utvrđeno da vežbanje može da popravi vaše raspoloženje", kaže doktor Džordž Fildmen, licencirani psiholog iz Britanskog društva psihologa. On može da vidi i korist od internet zajednice čistača. "Tu očigledno postoji i društveni element. Deljenje videa njihovih uspeha u čišćenju definitivno stvara osećaj zajedništva."

Čišćenje je i način da ljudi uspostave pozitivnu kontrolu nad vlastitim okruženjem. "Prijatno nam je da budemo u urednoj i čistoj sredini, lakše pronalazimo stvari i prosto nalazimo mesto za sve. Stoga postoji osećaj dostignuća, a rezultat je i estetski zadovoljavajući."

Međutim, doktor Fildmen smatra da postoji mogućnost da ovakvo ponašanje samo pruža opuštanje od anksioznosti, umesto da rešava probleme koji stoje iza njega.

"Na srednje i duge staze, čišćenje možda nije idealno zato što ta aktivnost ne predstavlja pravo sučeljavanje sa samom anksioznošću", kaže on. "Ono samo održava anksioznost na distanci." Ali za Herijet, čišćenje predstavlja sjajan mehanizam za izlaženje na kraj sa problemima. "Svi ti mali zadaci deluju mi kao mali uspesi i od njih se osećam bolje", kaže ona.

U danima kad je suviše anksiozna da napusti kuću, čišćenje joj pomaže da se oseti produktivnom - pruža joj nešto na šta može da se usredsredi.

"To je zaista pozitivno skretanje pažnje. Prosto mi je drago što sam otkrila čišćenje kao oblik terapije."

Herijetina internet zajednica čistača pravi joj dobro društvo i pruža inspiraciju. "Fascinantno je kad pomislite da bih sad ja mogla da poslužim kao inspiracija za nekog drugog."

Tekst: Ilejn Džong

Izvor: Kurir / BBC na srpskom