Svako ima šansu da postane srećan, ali upravo od nas zavisi i da li ćemo u tome i uspeti. Koji je recept za kvalitetan i ispunjen život, otkriva nam Nataša Vukoje, bivša košarkašica i manekenka, a sada trener ličnog razvoja i praktičar rekonekcije. 

– Za mene je sreća smisao života i suština postojanja  na ovoj planeti. Ona se kod svakoga ogleda na različit način i svako je drugačije definše. Univerzalan oblik ne postoji, ali ono što svi osetimo kada smo srećan, uvek je isto. Živeti život na svoj način, raditi stvari koje vas ispunjavaju, verovati, voleti, raditi... Sreća je za mene osećaj da sam na pravom putu – kaže Nataša. 

Najveće zablude 

Sreću uglavnom tražimo u spoljnom svetu, da završimo školu, dobijemo dobar posao, kupimo stan – i tada ćemo biti srećni. To je najveća zabluda 21. veka. Sreća se nalazi uvek samo na jednom mestu, u nama. Što pre to shvatite, biće vam lakše. Srećni možete biti svakog dana, bez ikakvog posebnog razloga, sreća može biti stanje vašeg bića. Pitanje je samo da li to želite.

– Svakog od nas ispunjavaju različite stvari. Ono što je za mene sreća, nikako ne mora da bude i za vas. Ali, najveći problem je to što većina ljudi i ne zna šta je za njih sreća. Videli smo da je neko srećan, pa bismo i mi to želeli; mislimo da ćemo biti srećni kada nešto postignemo, a onda to postignemo i shvatimo da nas to ipak ne ispunjava dovoljno. Sve to nije vaša sreća. Bitno je da krenete na put k sebi, da istražujete i upoznajete sebe da biste došli do spoznaje šta je za vas sreća – savetuje naša sagovornica.

Savladajte životne lekcije 

Put do sreće svako pronalazi na svoj način. Kod nekoga je teži, kod nekoga lakši, u zavisnosti od toga kakve lekcije treba da savladate u životu. Nikakvo pravilo ne postoji, samo smer. To je smer prema sebi, nikada od sebe. 

– Prepreka na putu ka sreći ima dosta, i to su sve lekcije koje ili savladamo ili ne savladamo. Najvažnije je da uzmemo u obzir način na koji smo vaspitani, podneblje na kom smo rođeni. Sigurna sam da su mnogi od vas u detinjstvu čuli: ne smej se toliko, kasnije ćeš plakati; posle nečeg dobrog uvek dolazi nešto loše; ne ljubi to dete, razmazićeš ga, i još mnogo sličnih upozorenja. Uz to smo odrasli, pa u svojim korenima imamo pogrešne predstave o najlepšim stvarima koje se dešavaju. Moram reći da nismo naučeni da budemo srećni, ali 21. vek nam donosi širenje svesti i shvatanje da ipak mi sami moramo da se potrudimo ako želimo da sreća bude sastavni deo našeg života – kaže Nataša Vukoje, trener ličnog razvoja.

Loša iskustva su sastavni deo tog puta. Iz njih mnogo toga možemo naučiti, možemo da porastemo i da se menjamo, a to je put do sreće. Taj put ne bi imao smisla ako ne bi bilo bolnih i teških trenutaka. Naš zadatak je da ih prihvatimo, prevaziđemo i porastemo – samo tako svi mi možemo stići do prave, istinske sreće. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa&Srećna