Ključ uspešne veze je pre svega sistem vrednosti i životna filozofija sa što više dodirnih tačaka. Stručnjaci tvrde da se životna filozofija ne menja lako i da je na njenoj osnovi izgrađena čitava ličnost, što znači da je veoma važan činilac u vezi.

PROČITAJTE VIŠE: NAUČITE DA KONTROLIŠETE EMOCIJE: ako sledite ova 3 koraka, poboljšaćete emocionalnu inteligenciju

Stručnjaci tvrde da optimista i pesimista će teško naći zajednički jezik u dužem periodu. Pre nego što se partneri odluče na brak, bilo bi dobro da provedu sedam dana zajedno sami da bi se zaista upoznali, jer tokom zabavljanja upoznaju se samo lepe strane. Osim ljubavi, za partnerstvo je bitno da postanemo svesni svog sistema vrednosti i filozofije i potrebe za razvijanjem, ali važno je i pružiti pomoć partneru u njegovom razvoju i omogućiti mu da se izrazi.

Pobedite iskušenja

Prema njegovim rečima, kao biološka bića, kada postanemo svesni svojih reakcija, požude i emocija, i prihvatimo ih, lakše ćemo se nositi sa iskušenjima veze. Ako vidite zgodnog muškarca na plaži u kafiću, treba da osvestite svoje stanje požude ili interesovanja za tu osobu i da ih prihvatite u sklopu prihvatanja sebe kao ljudskog bića. Kada biste dozvolili da se u vama rodi pomisao da je to prava osoba za vas, ne biste bili u pravu jer tu osobu ne poznajete. I šta ako biste takve privlačne osobe sretali svakoga dana, kako biste s tim izašli nakraj? Potrebno je prihvatiti biološku dimenziju sopstvene ličnosti.

Požuda je normalna

Požuda je normalna, ali kada odlučujete da li ćete reagovati ili ne – to već ima veze s moralnošću. Ukoliko se, na primer, nađete na žurki i vatreno plešete s kolegom, normalno je i da osetite strast, ali važno je da razmišljate o tome da li bi otpočinjanje bilo kakvog odnosa s tom osobom doprinelo vašem razvoju i da li bi to povredilo nekoga ko vam je drag. Takođe, obično u tom trenutku znate veoma malo o aspektima te osobe koji su bitni za vezu. Ako je vaša veza u odumiranju i vi zaista upoznate osobu s kojom imate više toga zajedničkog, možda je potrebno napraviti rekapitulaciju života, pa i svoje veze. Tada je korisno zapitati se u kakvoj se situaciji nalazite sada.

Otopite led

Ljubav je stanje, a ne nagrada koju dajemo nekome ko je ispunio naša očekivanja. Ljubavlju u stvari nagrađujemo sebe. Voljeno biće je u funkciji našeg osećanja ljubavi i ne treba stalno da odmeravamo količinu emocija koje mu upućujemo, upoređujući ih s njegovim osećanjima. Vi ćete izražavati ljubav samim tim što volite i tako ćete otopiti led, ukoliko niste bili zadovoljni količinom ljubavi koju ste dobijali. Ne možete kinjiti nekoga da vam pruži ljubav, to je potpuno pogrešno i izaziva suprotnu reakciju od onoga što želite. Ne moramo da se osećamo loše, ali možemo da pokažemo i damo partneru ono što i mi želimo da dobijamo od njega.  

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa&Srećna