Vi znate šta znači zaljubiti se: upoznate muškarca, osetite treperavo uzbuđenje svaki put kada vam zazvoni telefon, i ako se ispostavi da je i posle prvih susreta divan, želite da svaki trenutak provedete sa njim. Po vama, poprilično jednostavno! Ali,kako to muškarci doživljavaju, pitate se, posebno ako ste iskusile misterije poput frajera koji deluje oduševljeno... a onda mu treba šest dana da vas pozove. Ili se čini da dečko samo što vam nije izjavio ljubav... a onda zapodene svađu.

Evo šta kaže nauka: osećanje zaljubljenosti „uključuje“ određene neurotransmitere u muškom mozgu koji utiču na ponašanje. Psiholozi tvrde da muškarci na putu do prave ljubavi uvek prolaze kroz četiri faze. Da bismo vam pomogli da shvatite kako se te faze odražavaju na njegovo (moguće zbunjujuće) ponašanje, zamolili smo i muškarce da nam opišu svoja osećanja. Ako znate šta da očekujete, lakše ćete sačuvati zdrav razum - posebno tokom treće faze u kojoj se muškarac povlači i distancira pre nego što se odluči na ozbiljno zbližavanje.

FAZA 1 - Vidi vas, želi vas

Onako je kako ste oduvek i sumnjale: momci su biološki programirani da se prvo zaljube očima. „Kod muškaraca je inicijalni okidač fizička privlačnost“, tvrde stručnjaci. „Ona izaziva skok nivoa testosterona, što utiče na njihovo dalje ponašanje.“ I nisu uvek po sredi samo vaše zanosne plave oči ili predivna kosa: ponekad njegovu čežnju probudi način na koji hodate na štiklama ili seksi oblizivanje usana.

Kada se jednom zainteresuju, oni počinju da sanjare o vama do te mere da zaborave na svoje uobičajene fantazije (re cimo, fudbalske). Delom to jesu i seksualne fantazije, ali tu su i mozganja tipa: „Pitam se da li voli U2?“. U ovoj fazi ne postoji način da znate kakve su mu namere, jer ga pre svega pokreću hormoni, a ne osećaj stvarne emotivne bliskosti. Ali ako vas zove ili flertuje sa vama, privlačite ga; a vreme će reći da li će biti nešto više od toga.

NA SLEDEĆOJ STRANICI OTKRIJTE KOJI SU TO KORACI POTREBNI ZA KONAČNO "VOLIM TE"!

PageBreak

Evo kako sami momci opisuju ovo početno osećanje privlačnosti: „Kod moje sadašnje devojke me je privukao pogled. Dok smo pričali, gledala me je tako prodorno da me je odjednom obuzelo osećanje uzbuđenja i nervoze. Posle tog prvog susreta, nisam mogao da prestanem da razmišljam o njoj. Morao sam opet da je vidim.“ - Dejan (28)

FAZA 2 - Pokušava da vas osvoji

Ako posle nekoliko susreta shvati da osim fizičke privlačnosti imate još ponešto zajedničko, momak zahvaljujući moćnom koktelu hemijskih supstanci koje mu preplavljuju mozak ultrabrzo postaje vrlo zainteresovan. „U ovoj fazi dolazi do lučenja dopamina, noroadrenalina i serotonina, koji izazivaju osećanje euforije, maltene kao da je na drogama“, objašnjavaju endokrinolozi. I nivo testosterona dalje raste, terajući ga na akciju. U takvom stanju euforije, on kreće korak dalje i pokušava da vas šarmira non-stop porukama, prijatnim večerama, cvećem - bilo čime što će vas privući... ili odvući u krevet (ta prva, ushićujuća seksualna iskustva mu još više raspaljuju želju).

Uživajte u zabavi, ali znajte da njegovi Kazanova-postupci ne znače da je spreman na vezu. Neki momci se, pak, u ovoj fazi ponašaju po principu toplo-hladno. Psiholozi kažu da objašnjenje možda leži u strahu da ne budu odbijeni. Ili se, kada njihovo udvaranje naiđe na pozitivan odgovor tako dobro osećaju zahvaljujući bujici hormona, da požele da pojačaju taj osećaj udvarajući se i drugim ženama. Kako god da se ponaša, ako ste zainteresovane za dalju vezu, pobrinite se da se zbližite i na emotivnom i intelektualnom nivou.

Evo kako izgleda osećaj „zatreskanosti“: „Od trenutka kada se zagrejem za neku devojku, počinjem da prikupljam sve moguće informacije o stvarima koje voli, kako bih znao o čemu da povedem razgovor. Ako je zanima muzika, raspitaću se za koncerte u gradu. Čitaću njene omiljene knjige. Čak ću gledati i serije koje voli da bih imao prave teme za razgovor. To traganje za nečim što će joj se svideti se graniči sa opsesijom.“ - Vlada (33)

FAZA 3 - Hvata ga panika

Viđate se svakog petka, imate svoju četkicu za zube u njegovom kupatilu i svi već znaju da ste par. Pa, zašto onda ne kaže to „Volim  te“? I kako to da posle svake situacije u kojoj osetite izuzetnu emotivnu bliskost on počne da se ponaša čudno i uzdržano? Potrudite se da vas to ne uplaši: svi momci prolaze ovu fazu. Neki svoje sumnje zadržavaju za sebe, a kod nekih je panika očigledna: zapodevaju svađe ni zbog čega, otkazuju sastanke ili se ponašaju krajnje distancirano dok ne smisle da li su spremni za sledeći veliki korak (recimo da vam izjave ljubav).

Razlog za takvo oklevanje je što se momci emotivno vezuju kada počnu da vas doživljavaju kao prijateljicu i partnerku, a ne samo devojku koju treba osvojiti. Kako „poplava“ testosterona koja prati fazu osvajanja počinje da jenjava, momci počinju da se osećaju drugačije, objašnjavaju  stručnjaci. Brine ih to što osećaju manje strasti, pitaju se da možda nešto nije kako treba i prave pauzu da bi razmislili o svemu. Zato, ako vaša veza ima dobru osnovu i ako ga ne pritiskate, verovatno će prelomiti i izjaviti vam ljubav, ali njegova neodlučnost je savršeno normalna... čak predvidiva.

Evo kako neki izlaze na kraj sa panikom od vezivanja: „Od samog početka sam potpuno lud za svojom devojkom, ali kada smo prošlog leta bili na moru jedan momak je na plaži javno zaprosio svoju  devojku. Nevena je polušaljivo upitala: „Kad će to nama da se desi?“, a ja sam totalno instinktivno odbrusio: „Nikad“. Izbile su na površinu sve moje nesigurnosti po tom pitanju. Na kraju smo se posvađali i čak na neko vreme i raskinuli, iako sam bio potpuno zadovoljan našom vezom.“ - Branko (27)

FAZA 4 - Zadovoljan što živite kao pravi par

Posle faze panike ulazite u „ušuškanost“ ozbiljne veze. Verovatno sada sve više večeri provodite zajedno leškareći na kauču... a sve manje izlazeći ili vodeći ljubav. I nije dosadno - on čak istinski uživa u tome. Kada muškarac oseti pravu bliskost, „hormone fatalne privlačnosti“ zamenjuju  hormoni ljubavi“, oksitocin i vazopresin, koji ga ispunjavaju osećanjem prisnosti i povezanosti.

U ovom stadijumu momak sa zadovoljstvom prihvata promenu - da ne treba da vas juri, već da bude sa vama. Sada je „upecan“, i treba samo da povremeno „osvežavate“ stvari, kako vam veza ne bi upala u rutinu.

Čujte samo kako ovaj momak zadovoljno cvrkuće: „Volim da provodim vreme sa svojom devojkom zato što sam uz nju uravnoteženiji. Ja imam ‘kratak fitilj’, a ona je sabrana i smirena, pa i kod mene budi ove osobine. Druge devojke su mi samo unosile dodatnu nervozu. Prosto rečeno, sviđa mi se kako se osećam kraj nje. I ko sam, u stvari“ - Dragan (32)

Izvor: Cosmopolitan