Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihologija

ČUVAJTE SE, STIŽE DAN ZA RAZVODE: evo kog dana u godini najčešće parovi raskidaju

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Posle praznika jedan da je naročito rizičan za parove, a evo kog datume ima najviše zahteva za razvod braka!

Izvor: Foto: Shutterstock

Kada prođe novogodišnja zabava i božićno okupljanje dolazi do rešavanja neraščišćenih računa, a evo kog datuma se parovi najviše razvode, piše Lepa & srećna.

Jedna od najvećih engleskih agencija za savetovanje parova dobija najviše poziva u januaru posle praznika. Poučeni dosadašnjim iskustvom, stručnjaci ističu da je 8. januar najrizičniji dan za parove i da tog dana ima najviše zahteva za razvod. Tu tvrdnju potvrđuju i advokati koji najviše zahteva za razvod braka dobiju kada se vrate na posao posle prazničnog odmora.

Međutim, ovo ne važi za stabilne parove, već za parove čiji je odnos i pre praznika bio klimav i nesiguran, a praznični stres uzrokovao je još nezadovoljstva, pa nije ni čudo zašto je baš 8. januar okidač za raskid. Takođe, mnoge prevare tokom praznika isplivaju na površinu što pokazuje i iskustvo žene koja je zahtevala razvod nakon što je stigao račin za skupocen ženski sat koji se nije našao ispod njene novogodišnjejelke. Mnogi ističu da bi razvod lakše podneli uz savete i emotivnu podršku, pa ako ne osećate da ste u nezdravoj vezi potražite pomoć prijatelja, porodice i stručnjaka.

Izvor: Lepa & srećna

Izvor: Foto: Shutterstock

KAKO DA IZBEGNETE STRES AKO ŽIVITE U SRBIJI: čuveni srpski doktor Branimir Nestorović otkriva kako da nadjačate stres

Današnji način života je veoma stresan (posebno ako živite u Srbiji). Danas je potpuno poznato da je stres jedan od glavnih uzročnika infarkta, hipertenzije, psihičkih problema i čega sve ne. Većina ljudi se od stresa brani uzimanjem lekova, posebno anksiolitika (Bensedin i Apaurin su deo kulture u Srba). Iako se radi o relativno sigurnim lekovima (predoziranje se uglavnom viđa kod osoba sklonih prekomernoj upotrebi alkohola), imaju negativan efekat na kognitivne funkcije, a u pojedinim slučajevima dovode do zavisnosti.

PROČITAJTE JOŠ: 3 obavezne misli za svaki dan: ovo u sebi ponavljaju pametni i zdravi ljudi

Kao klasično školovan lekar, primetio sam odavno da osim lekova, medicina ne nudi nikakve druge postupke ili opcije (npr. esencijalna ulja, tehnike disanja, relaksacione tehnike, jogu itd). Moderna medicina se ponaša kao da ovaj deo terapije uopšte ne postoji.

U svim savetima za smanjenje stresa postoji savet da promenite način života. Lično smatram da je to uglavnom nemoguće, usled socijalnih uslova u kojima se nalazimo.  Dalje, trebalo bi suzbijati nezdrave navike koje nam pomažu da savladamo stres. Tu na prvom mestu spadaju pušenje i alkohol. Prekomerna upotreba tableta za smirivanje dovodi do obrntuog efekta. Cohen u studiji iz 1995 nalazi da je polovina pacijenata koji su dolazili zbog napetosti i paničnih stanja imalo kao uzrok prekomernu primenu benzodiazepina (Bensedin, Apaurin i slični) ili alkohola.Ne treba se povlačiti u sebe, jer to potencira stres,a treba izbegavati jedenje velike količine nezdravih proizvoda (grickalica, slatkiša). Buljenje u telefon takođe neće pomoći da se stres suzbije, kao i prekomerno spavanje. Ni istresanje na druge osobe nije rešenje (poseno ako niste šef, pa niste u poziciji da to koristite).

Najpre, uvek pokušajte da izbegnete stres. Naučite se da kažete ne, ne preuzimajte više obaveza nego što možete da obavite. Posebno ako se radi o aktivnostima koje se obavljaju istovremeno. Multitasking (obavljanje više aktivnosti paralelno) je jedan od najvažnijih uzroka stresa. Iako žene bolje podnose multitasking, ni one ne bi trebalo da preteruju sa prihvatanjem gomile obaveza.Izbegavajte osobe koje su stresne za vas (po parapsihološkom tumačenju to su osobe koje vam oduzimaju energiju tzv. "energetski vampiri"). Posle kontakta sa njima, osećate se iscrpeno. Kontrolišite svoju okolinu. Ako vas nerviraju vesti, isključite TV i nemojte čitati novine. Ako vas guranje i gužva pri odlasku na posao nerviraju, pokušajte sa alternativnim, manje opterećenim putem (iako je možda duži). Efekat promene ponekad ima odlično dejstvo.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije