Čini se da priroda sa nama ima tačno određene ciljeve. Najvažniji je, izgleda, produženje života i vrste. U tu svrhu obezbedila nas je posebnom vrstom podstrekača koju nazivamo nagoni. Oni se staraju da cilj bude ostvaren. Kao i kod svakog ostvarenja cilja mora se odnekle početi.

PROČITAJTE JOŠ: Ljubav u zrelim godinama: šta od muškarca želi zrela žena

Prvi korak u ovom, od prirode postavljenom zadatku je naravno - kako naći partnera. Zato i nije čudno ako se kaže da je udvaranje univerzalni fenomen i da je prisutan u svim kulturama i vremenskim periodima. Razlikuju se samo načini na koji se ostvaruje.

Određeni dokazi da se, kada govorimo o udvaranju, radi o nečem što možemo smatrati  i delom naše nagonske prirode, leže u činjenici da se i u životinjskom svetu može opservirati ponašanje koje predhodi parenju, a slično je  onom što kod čoveka nazivamo udvaranjem. Recimo, poznat je "ples" pauna koji podrazumeva "šepurenje", isticanje grudnog koša i široko otvaranje svog predivnog, šarenog repa. Miševi međusobno trljaju nosiće dok, recimo, delfini između ostalog "pevaju" prilikom "udvaranja". Neke životinje menjaju svoju boju ili luče određene supstance kako bi privukle partnera. 

Zaljubljenost je opet druga priča, ona (ponekad) nema veze sa udvaranjem.

Nagonska priroda je dopunjena i nekim drugim momentima. Uglavnom se radi o socio-kulturalnim uplivima i normama. Naravno, ne treba zaboraviti i naše individualne razlike koje potiču od same ličnosti i vaspitanja.

Udvaranje se razlikovalo i u zavisnosti od vremena u kome se odvijalo. Recimo, u 19. veku, odnosno u Viktorijanskom periodu, postojali su tačno određeni kodeksi ponašanja prilokom udvaranja. Svako drugačije ponašanje se smatralo nepristojnim i bilo je socijalno sankcionisano. 

Mlade dame su od najmlađih dana podučavane kako treba da se ponašaju. Mesta susretanja su uglavnom bila tokom balova ili crkvenih ručkova. Ako bi gospodin želeo da odpleše sa mladom damom, morao bi da joj bude predhodno predstavljen. To nije automatski značilo da može da joj se nakon toga obrati u bilo kojoj drugoj situaciji. 

Ako bi želeo pravo poznanstvo, morao je da to učini uz pomoć zajedničkih prijatelja koji bi ga preporučili dami. Nakon zvaničnog upoznavanja, gospodin je mogao da ponudi mladoj dami da je, recimo, otprati kući, šaljući joj poruku u kojoj je moli da bude njen pratioc.

KAKO SE IZJAVLJUJE LJUBAV U PISMU? KAKO POSLATI LJUBAVNU PORUKU LEPEZOM? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

Mlada dama odlučuje ko joj se najviše dopao i čiju će ponudu prihvatiti, i naravno pisanim putem, šalje svoj odgovor.  

Viktorijanski sastanci su bili uvek na neki način nadgledani. Dama nikada nije izlazila sa džentlmenom van kuće u kasnim večernjim satima. Smatralo se nepristojnim čak i ako bi se muškarac zadržao do večernjih sati u poseti dami. Mogao je da joj se obrati i poseti samo sa njenom prethodnom dozvolom. 

Jedna od najromantičnijih aspekta viktorijanskog udvaranja bila je pisana reč. Dame su obično imale svoj dnevnik, a uobičajna je bila i razmena romantičnih pisama. 

I pored ovakvih strogih kodeksa, ono što je ipak bilo dozvoljeno u socijalnim kontaktima je bio flert. Flert se odigravao na veoma suptilan način i uz pomoć dodatnih elemenata poput lepeze, suncobrana, rukavica. Zavisno od njihovog položaja, džentlemi su primali neverbalne poruke zainteresovanosti ili nezainteresovanosti dame. 

Recimo, ako dama sporo zamahuje lepezom znači da je zauzeta ili udata, dok je brzo zamahivanje značilo da je slobodna. Lepeza u desnoj ruci postavljena ispred lica je značila poziv da se dama sledi. Ako je želela da pošalje poruku ljubavi široko bi otvorila lepezu, a potražila bi poljubac otvaranjem i zatvaranjem lepeze. Lepeza prislonjena na desni obraz značila je "da", a na levi "ne".

Danas je udvaranje pilično drugačije, otvorenije i socijalno prihvatljivije. Svakako i danas postoje razlike u stavovima naročito među "puritanskim" kulturama poput one u Velikoj Britaniji ili Severnoj Americi, gde se flert doživljava sa negativnim predznakom.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) DA LI ZAVODIMO ILI SMO SAMO LJUBAZNI: Zašto se svaki kompliment shvata kao flert?

Flertovanje je mnogo više no obična zabava. Najčešće ima za cilj približavanje partneru, ali se u današnje vreme koristi i u neke druge svrhe, recimo za pridobijanje bolje i brže usluge u restoranu, prodavnicama, boljeg položaja kod kolega i pretpostavljenih i sl. Naravno, u poslednjem slučaju ima prizvuk manipulativnog i najčešće naučenog ponašanja, što se za kontakt sa potencijalnim partnerom uglavnom ne može reći. 

Poslednja tvrdnja je inspirisana brojnim istraživanjima naučnika o ponašanju partnera tokom flertovanja, tokom kojih  je utvrđeno da postoji čitav niz pokreta koji su slični u svim kulturama (uz sličnost sa ponašanjem u životinjskom svetu), i izgleda imaju ishodište u duboku usađenim, filogenetski nasleđenim, nagonskim zapisima.

Kada nam se neka osoba svidi javljaju se određene pojave koje su van naše kontrole i samim tim nemoguće ih je upotrebiti u manipulativne svrhe. Recimo, zenice se široko otvore, a suzne žlezde počinju da luče dodatne količine suza, tako da sloj suza koji tom prilikom prekriva očne jabučice, daje očima poseban sjaj i izgled. Pogled se mnogo duže nego što je to uobičajeno zadržava na partneru. I još jedna veoma interesantna pojava. Kada zapazimo nekog ko nas privlači, dolazi do pojačanog dotoka krvi u usne te one postaju blago uvećane i rumenije. Smatra se da je ova činjenica bila inspiracija izumiteljima karmina, koji je napravljen pre više od 1000 godina, kako bi imitirali navedenu pojavu. 

Tokom flertovanja se može uočiti i povećan tonus mišića, grudni koš se širi, stomak uvlači, čak i bore ispod očiju postaju manje. 

Rezultati istraživanja pokazuju da većina muškaraca smatra da je umetnost flertovanja u nalaženju i izboru pravih reči i fraza koje se upute partnerki. Sa druge strane, vrlo je dobro poznato da se naša komunikacija sa drugim osobama ostvaruje na dva nivoa. Ono što želimo da prenesemo drugima možemo iskazati rečima (verbalna komunikacija), i putem "govora tela", odnosno držanjem, pokretima, mimikom, načinom na koji nešto iskažemo (neverbalna komunikacija). Utvrđeno je i da, dok komuniciramo, samo 7% informacija "šaljemo" verbalnim putem, odnosno sadržajem našeg govora. Ostalih 93% potiče od neverbalne komunikacije i to 55% od telesne ekspresije ili "govora tela" i 38% od stila na koji nešto kažemo. Nije isto ako kažemo "Drago mi je što smo se upoznali" sa osmehom na licu, namršteni ili bez bilo kakve mimike. Naš govor tela mnogo više kazuje o našim namerama i osećanjima, te je valjda i razumljivo što često pre poverujemo našim "osećajima" o nekoj osobi nego li onome što ona kaže.

I kod flerta "govor tela" ima ogromnu ulogu. Izgleda da muškarci i žene nemaju podjednake "znake" koje koriste tokom flerta. 

KAKO DA PROČITATE MUŠKI GOVOR TELA? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

Kada ugledaju za njih privlačnu ženu, muškarci počinju da se ponašaju drugačije - doteruju frizuru, popravljaju kravatu ili kragnu, otkopčavaju ili zakopčavaju jaknu. Nešto "agresivniji"  nastup se smatra kada zakače palac za pojas ili kaiš, okrenu se telom prema partnerki i približe korak napred.  Pogled zadrže na partnerki nešto duže no obično. Alternativni položaj je kada se podboče, stavljajući jednu ili obe ruke na bokove. Ako sede ili su prislonjeni uz zid, najčešće ćete primetiti kako blago isprave ili rašire noge. 

Sa druge strane, kada pripadnice nežnijeg pola ugledaju za njih privlačnu osobu najčešće počinju da zabacuju kosu i to sa  govor-tela jedne strane na drugu, preko ramena ili je udaljuju od lica. Smatra se da originalni impuls potiče iz potrebe da otkriju oči, mada se ovaj gest može videti i kod osoba sa kratkom kosom. Pogled je uglavnom sa poluzatvorenim očima, koji je dovoljno dug da ga muškarac primeti, ali i dovoljno kratak da dobija prizvuk virenja (što daje posebnu draž). Pojedina istraživanja govore da posebno jak signal za muškarce predstavlja  pogled žene preko ramena.

Kada se pogledi susretnu, ako je zainteresovana za muškarca žena obično spusti stidljivo pogled i usmeri ga u stranu. Ako, međutim, nakon susreta pogleda samo skrene pogled i nastavi živo da gleda po gomili, znak je da je njena zainteresovanost za dotičnog partnera veoma mala. U repertoaru žene se često mogu naći i grickanje usne i diskretno oblizivanje. Prekrštene noge i usmerene ka određenoj osobi takođe pokazuju zainteresovanost. 

Svakako, postoje i znaci koje govore suprotno. Recimo, izbegavanje pogleda, prekrštene ruke, ruke u džepovima, namršteno lice, zevanje, telo okrenuto u stranu, čišćenje noktiju bi bili primeri ponašanja koje "govori" - "Nisam zainteresovan ili zainteresovana, dalje od mene!"

Postoji kulturalno verovanje ili mit da je muškarac skoro uvek taj koji je inicijator prvog kontakta. Međutim, izgleda da baš to i nije tako! Prema Cary-u (1976), Morre-u (1985) i Perper-u (1985), žena je ta koja povlači prvi potez. Doduše, na početku šalje veoma suptilne signale, koji se ne mogu odmah protumačiti kao zainteresovanost. Tek nakon što muškarac započne igru zavođenja, primenjuje otvorenije i jasnije signale flertovanja.

Ono što je još veoma važno znati je da se ljudi pribojavaju odbacivanja, te neće napraviti korak ka vama ako im ne pošaljete ispravne signale. Dokazano je da i najatraktivnija žena koja ne flertuje, neće imati šanse kod muškaraca, pored one koja naveliko flertuje. Jednostavno, muškarci joj neće prići jer procenjuju da nije potencijalno zainteresovana za njih. 

Pa, drage moje dame i gospodo, flertujte svim srcem. Imajte na umu da osnovna stavka u flertovanju NIJE da se dokažemo i impresioniramo druge, već da im pokažemo da nam se sviđaju. Za to nije potrebno mnogo - dovoljno je da ste nasmejani, opušteni, pomalo detinjasti - ostalo će već sve sama priroda da razreši. Uživajte u čarima drugih!

Tekst: ass dr Olivera Žikić

Izvor: Stetoskop