U nekom trenutku tokom života, poznavali smo nekoga ko je bio depresivan. Oni se sve vreme čine neutešnim i tužnim, ne žele više da se druže sa nama, dopisuju sa nama, ili da komuniciraju sa nama na bilo koji način. Prosto se čini kao da nas guraju od sebe. Tada iz njih progovara depresija, i trudi se da udalji i porodicu i prijatelje od osobe koja pati od od tog stanja.

PROČITAJTE JOŠ: Izlaz iz depresije: iskrena ispovest studentkinje koja je pobedila tugu i usamljenost

Najvažnija stvar koju neko može da učini za depresivnu osobu jeste da joj pomogne da ode na pouzdanu dijagnostiku i dobije tretman. To može da podrazumeva i ohrabrivanje pojedinca da ostane na lečenju dok simptomi ne počnu jenjavati (nekoliko nedelja), ili potražiti drugačiji tretman ako ne dođe do poboljšanja. Povremeno, možda ćemo morati sami da zakažemo i odemo u pratnji osobe kod lekara, kao i da vršimo nadzor nad uzimanjem lekova.

Druga najvažnija stvar koju možete ponuditi nekome ko ima depresiju jeste emotivna podrška – za šta drugo služe prijatelji. Znajući da druga osoba brine o njima i da ne želi da ih gleda kako pate, to daje tračak nade koji pomaže depresivnoj osobi da pregura još jedan dan . Nuđenje svoje emotivne podrške znači pružiti razumevanje, ljubav, ohrabrenje i biti strpljiv. Morate biti stena osobe u njenoj oluji depresije. Podstaknite depresivnu osobu na razgovor i pažljivo slušajte. Nemojte omalovažavati osećanja o kojima govori, ali ukažite na realnu sliku i dajte joj nadu.

Pozovite depresivnu osobu u šetnju, na izlete, u bioskop, i druge aktivnosti. Budite nežno uporni ako je vaš poziv je odbijen. Podstičite učestvovanje u nekim aktivnostima koje su depresivnoj osobi nekada pričinjavale zadovoljstvo, kao što su hobiji, sport, religijske ili kulturne aktivnosti, ali ne gurajte depresivnu osobu da radi stvari prebrzo i prerano. Depresivnoj osobi je potrebno skretanje pažnje i društvo, ali previše zahteva mogu povećati osećaj neuspeha.

Nikada nemojte optužiti ili sugerisati da depresivna osoba glumi bolest ili da je lenja, ili očekivati ​​da će se "trgnuti" iz tog stanja. Depresija je pravi poremećaj kao što je dijabetes. Dakle, kao što se osoba sa dijabetesom ne može  "trgnuti" iz svoje bolesti, tako se ni jedna osoba sa depresijom ne može "trgnuti" iz svoje. Takođe, ne treba zanemariti opaske o samoubistvu. Ako je moguće, može biti korisno podeliti to sa psihoterapeutom depresivne osobe ili lekarom.

Osobu sa depresijom takođe treba podsticati da slede svoj plan lečenja. To uključuje uzimanje lekova na recept, kao i da se pridržava uputstava vezano za unos alkohola dok je na terapiji (koji se ne preporučuje ili ograničava). Obolele osobe ponekad mogu pružati otpor pri uzimanju lekova za depresiju, pogrešno verujući da je depresija nešto sa čim bi trebalo "sami da se izbore". Takav stav retko kome može pomoći, i brojna naučna istraživanja na ovu temu govore u prilog činjenici da se depresija najbolje leči kombinacijom lekova i psihoterapije.

PROČITAJTE JOŠ: Hana Sentenek: Kako sam u 16. godini obolela od depresije i kako sam je pobedila

Konačno, pomoću tretmana, većina ljudi koji pate od depresije bude bolje. Imajte to na umu, i stalno ohrabrujte depresivnu osobu da će se, vremenom i uz pomoć, osećati bolje.

Tekst: Dr Petar Vojvodić

Izvor: Psihocentrala