U mnogim zemljama glavni obrazac u vaspitanju muškog deteta je da mora biti jak, hladan, odsečan i strog poput vojnika. 

Mada je namera da se vaspita snažna ličnost, često je ishod sklonost ka emocionalnoj izolaciji - u partnerskom odnosu, takav muškarac nema kapacitet za saosećajnost. Međutim, zarad emocionalnog razvoja, ličnost može i sama da se menja - da postane otvorenija, ali i ranjivija, piše Lovesensa.rs.

Znake emocionalne zrelosti koji slede možete tumačiti i kao ciljeve ka kojima stremite,  a oni su jednako važni i za muški i za ženski rod.

1. Prihvatanje osećanja

Emotivno zreli miškarci ne kriju osećanja, ne opiru im se, niti ih suzbijaju. Naprotiv, oni prihvataju svoja osećanja koja postoje i normalno ih izražavaju. Neprijatnost je dobar učitelj. Kada jednom do kraja osetite intenzivnost neprijatnih osećanja kao što su bol ili tuga, prihvatićete sebe. Vaša osećanja vas neće ubiti. Ali bežanje od njih će prouzrokovati vaše neprihvatanje i povlačenje u sebe.

2. Otvorenost za nova saznanja i neprestani rast

Ako osoba želi da stalno bude ista i izbegava promene, nema sumnje da će joj se neprekidno javljati isti problemi. Međutim, ako probleme shvati kao izazov i priliku da postane bolja osoba, počeće da preuzima neophodne korake da bi postao otvoreniji prema osećanjima. To vodi zrelosti, snažnijim partnerskim vezama i srećnijem životu.

PROČITAJTE JOŠ: Zašto biramo pogrešne ljubavne partnere: kako da izbegnete vezivanje za hladne i egoistične ljude

3. Spremnost na teške razgovore

Sposobnost da otvoreno razgovaramo o svojim osećanjima u poznatom okruženju donosi i otvorenu komunikaciju u vezi. Obavljanje teških i emotivnih razgovora je teško za sve, ali posebno za ljude koji su ranjivi ili nisu imali iskustvo sa ovakvom vrstom razgovora. Najbolji način da ovo savladate jeste da vežbate. Napravite par osnovnih pravila i granica u takvoj konverzaciji, izbegavajte rasprave i uvek se obraćajte jedno drugom sa poštovanjem.

4. Poniznost

Muškarcima je teško da pričaju o emocijama zato što ne žele da deluju ranjivi. Za mnoge od njih ranjivost se definiše kao slabost, a niko ne želi da bude slabić. Deo emotivne zrelosti je razumevanje da ranjivost zahteva određenu snagu da bi se priznala. Sasvim je u redu je da se kod vas primeti strah ili nesigurnost. Da bi ste to prihvatili, morate da budete jaki i savladate svoj ego - to je početak promene.

5. Svest o štetnim obrascima ponašanja

Kad god životne okolnosti probude u nama reakciju koju smatramo nepoželjnom ili neku neprijatnu emociju, imamo dve mogućnosti - da na to odgovorimo ili da je ignorišemo. Konačni ishod je bes - i želja da se borimo ili hlađenje - i želja da pobegnemo iz situacije. Ako imate svest o ovakvim štetnim obrascima ponašanja, bićete u stanju i da upravljate svojim reakcijama na neprijatne događaje.

6. Stvaranje prostora za partnera

Emotivna zrelost uključuje i stvaranje prostora za partnera - za to je potrebno da budete prisutni, slobodni i otvoreni za konverzaciju bilo koje vrste. Za to je potrebno da istrajete u odnosu čak i onda kad vam je prvi impuls da pobegnete. Za to je potrebno da ne osuđujete ljude, da ne budete emocionalno sebični i da budete spremni da pomognete partneru kad je to potrebno.

7. Poštovanje granica

Emotivna zrelost znači i spremnost da se poštuje tuđa privatnost - granice se mogu pomerati, ali za to je zadužen onaj kome su granice potrebne, a ne druga osoba. Dakle, ne treba da ih povređujete već da se trudite da zrelim pristupom doprinosite njihovom pomeranju ako je potrebno.

PROČITAJTE JOŠ: 5 zabluda pri izboru partnera: kako nam anđeli pomažu da pronađemo srodnu dušu

8. Slušanje bez potrebe da "popravljamo"

Niko od nas nije psihoterapeut (osim ako, baš slučajno, vi niste psihoterapeut?) I zato, kad slušate partnera (ili bilo koga drugog) dok priča o svojim emocionalnim problemima ili, generalno, snažnim osećanjima, ne treba da podležemo želji da nešto tu "popravljamo". Ako je partner povređen, ako pati, najvažnije je da ga slušamo ispunjeni ljubavlju.

9. Otkrivanje emocija 

Emotivna zrelost ponekad zahteva da otkrijemo emocije zbog kojih se možda i stidimo. Ako smo vaspitavani da krijemo osećanja a ne da ih ispoljavamo, važno je da u odnosu dostignemo takav stepen poverenja da se bojimo povređivanja i budemo spremni da se otvorimo.

10. Sposobnost empatije

Emocionalno zrela osoba trudi se da razume tuđa osećanja, sposobna je da promeni ugao posmatranja i više joj je stalo do rešavanja konflikata nego do toga da bude u pravu. Empatična osoba neće nikada iskoristiti trenutak kada partner izražava emocije za bilo kakav potez koji je može uplašiti ili povrediti. Empatija se vežba strpljenjem i tolerancijom.

11. Emotivna darežljivost

Emocionalno zrele osobe ne ulaze u partnerski odnos da bi nešto "dobile" niti da bi u njemu "pobeđivale". Zrela ličnost spremna je da pruži podršku i razume da ljubav nije igra u kojoj se gubi ili pobeđuje. Ljubav je uteha i briga, a kad uživate u zdravoj ljubavi, to je pobeda samo po sebi.

PROČITAJTE JOŠ: Ljubavni horoskop: kada je najbolji period za upoznavanje partnera u narednih 9 godina

12. Druženje sa emocionalno zrelim osobama

Muškarci su vaspitani tako da ne treba da plaču, već da budu snažni, strogi i hladni. Zato će samo oni koji dostignu emocionalnu zrelost moći da se osećaju dovoljno udobno i prijatno u društvu muškaraca koji su spremni da zaplaču i priznaju svoje strahove. 

13. Težnja za većom emocionalnom zrelošću

Već sama činjenica da čitate ovaj tekst, pokazuje da imate želju za samorefleksijom. Radoznalost i želja da znate više o svetu emocija znači i da ste na pravcu emocionalnog napretka. Posvetite se osećanjima i rastite kroz njih.

Tekst: Maja Mihajlović