"Čim čuju šta radim, ljudi me traže da im zadam neku matematičku mozgalicu. Valjda to dolazi sa strukom", kaže matematičar, pisac, filozof i kolumnista britanskog "Gardiana", Aleks Belos.

On zato svima zadaje "Zagonetku tri prekidača"!

"To je klasika – lako je sročiti u priču i tera čoveka na razmišljanje". Iako ju je postavio brojnim ljudima tokom godina, kaže kako ju je jedan jedini čovek rešio pred njim... 

VIŠE: Psihološki test: upoznajte sebe i udahnite život punim plućima!

"Bio je to Jo Nesbo koga sam upoznao na književnom festivalu u Glazgovu", priseća se susreta s proslavljenim norveškim piscem krimića. A već će i podatak kako je "kriminalista" rešio zadatak može pomoći i vama. Ali i njemu je trebalo nekoliko minuta...

Zadatak:

U prizemlju su tri prekidača, a vaš zadatak je da otkrijete koji uključuje svetlo na spratu. Možete da uključujete i isključujete prekidače koliko vam volja, ali samo jednom se možete popeti gore i proveriti da li gori svetlo. Nakon toga ne smete više da se vraćate u prizemlje kod prekidača.

Ni na koji način iz prizemlja ne vidite svetlo na spratu. Kada bi u igri bila dva prekidača, zadatak bi bio jednostavan – jedan bi uključili, drugog isključili, popeli se i ako svetlo gori – onda je pravi prekidač u pitanju i obrnuto. Ali s trećim prekidačem je to nemoguće.

Kako onda rešiti problem?

Sećate se kako smo rekli da će vam biti od pomoći što je pisac krimi-romana rešio zagonetku? Kako biste je odgnetnuli, razmišljajte u realnom svetu!

Izvor: Besno pile