Mobilni telefoni su centar društvenog života mladih danas! Slanje seksi SMS poruka je relativno novi vid komunikacije među parovima, ali je već predmet velikog interesovanja ne samo medija već i istraživača koji se bave  ponašanjem mladih.

U istraživanju koje je vodio dr Mišel Valrejv, sa Univerziteta u Antverpenu, učestvovalo je 497 tinejdžera - od 15 do 18 godina, a cilj je bio da se proveri uticaj ličnih stavova i društvenih normi na njihovo ponašanje. Po nalazima dr Valrejva, objavljenim u decembru 2013. godine u magazinu "Medikal Ekspres", tinejdžeri šalju poruke i slike sa eksplicitnim seksualnim sadržajem jedni drugima jer smatraju da je "sekstovanje" normalno ponašanje u njihovoj generaciji. Uz ovakav stav, koji najčešće izražavaju rečima "svi to rade", tinejdžere u internet okruženju često motiviše i osećaj da je "dobitak od nekog postupka veći od potencijalnog rizika". 

Upravo u tome i leži jedan od problema, jer digitalni sadržaj veoma lako stiže i do onih kojima nije bio namenjen pa se poruke i slike od originalnog primaoca munjevito brzo prošire po društvenim mrežama, a time se stvara i mogućnost za maltretiranje i uvrede.