Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠKOLA KOD KUĆE: kako da pomognete detetu u nastavi i slobodnom vremenu tokom korona virusa

Nastava na daljinu velika je promena u životu deteta koje je naviklo da svakodnevno bude u interakciji s prijateljima i sedeti u školskoj klupi, pa prvi dani verovatno neće proteći glatko. Evo kako da mu pomognete!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada počne nastava na daljinu za školarce u celoj zemlji, a to podrazumeva prilagođavanje na novu situaciju i roditelja i dece.

Važno je da kao roditelj vi budete ti koji će zadržati smirenu glavu i činiti sve što je u vašoj moći da detetova svakodnevica bude što normalnija i ispunjenija.

1. Zadržite strukturu

Kako dete ovu situaciju u kojoj se nastava odvija na daljinu ne bi shvatilo kao praznike, nužno je zadržati strukturu što sličniju onoj u normalnoj svakodnevici. To znači da se mora buditi više-manje u isto vreme kao i kada odlazi u školu, a takođe mu je potrebno osigurati i obroke u otprilike isto vreme kao kada je na nastavi.

Takođe je nužno da učestvuje u svim aktivnostima u kući u kojima je učestvovalo i ranije: pospremanje igračaka, postavljanje stola, brisanje prašine i slično.

2. Proveravajte je li dete zaista prisustvovalo nastavi na daljinu

Jedna od najvažnijih stvari koje treba zadržati svakako je učenje.

Nastava na daljinu velika je promena u životu deteta koje je naviklo da svakodnevno bude u interakciji s prijateljima i sedeti u školskoj klupi, pa prvi dani verovatno neće proteći glatko.

Zato je nužno da kao roditelj pojasnite djetetu zašto je došlo do te situacije, kao i to da je ova promena nužna kako bismo sačuvali zdravlje što većeg broja ljudi.

No kako dete ne bi ovo videlo samo kao priliku za igru ili provođenje čitavog dana na društvenim mrežama, morate mu pojasniti da ne može da provede radni dan bez nastave.

Ako je dete samo kod kuće, po povratku s posla pitajte ga o čemu je bila reč na nastavi na daljinu, koji su se sadržaji obrađivali i što mu je pritom bilo najzanimljivije.

Pokušajte zadržati strukturu što sličniju onoj u vreme kada se nastava normalno odvija.

Svi će se sadržaji moći i naknadno pogledati, a kako biste bili u toku sa svim novostima, ostanite u kontaktu s razrednim starešinom deteta.

3. Ponudite mu pomoć

Primijetite li da dete zapinje u savladavanju gradiva jer nedostaje poznati učitelj koji bi sve dodatno pojasnio, ponudite sami pomoć detetu. Pokažite interes za ono o čemu uči i podstičite ga na samostalni rad.

Upamtite, vi niste tu da biste umesto deteta čitali lektire i pisali zadatke, nego ga samo kao pomoć usmeravali da samo savlada nastavne sadržaje.

4. Zadržite boravak na svežem vazduhu, ali uz veliki oprez

Velikom broju dece nedostajaće trčanje školskim hodnicima, salom ili igralištima, no to ne znači da je nužno u potpunosti se odreći bilo kakvih fizičkih aktivnosti izvan kuće.

Ako živite na selu ili u manjem gradu, otiđite u popodnevnim satima u svoje dvorište ili negde gde se ne zadržava mnogo ljudi.

Na primer, šetnja obližnjom šumom ili livadom na kojoj nema drugih ljudi detetu će osigurati potrebno kretanje i sveži vazduh, a pritom nikoga neće izložiti opasnosti.

Obvezno izbegavajte odlaske na dečja igrališta, dečje rođendane i ostala mesta gdje se okuplja velik broj djece.

5. Osmislite zabavne aktivnosti

Dakako, gotovo čitav dan proveden u kući delovaće na psihu deteta te je zato nužno osmisliti aktivnosti koje će zaokupiti dete i ponuditi mu nove izazove.

Na primer, možete mu dati zadatak da samo osmisli novu društvenu igru. Možete da napravite šator od čaršava ili malo pozorište senki. Takođe možete da napravite porodično stablo, da ga naučite kako da pravi origami predmete ili da piše svoje priče.

Ukratko, budite angažovani. Nemojte dete prepustiti samo sebi.

Dakako, da ono mora naučiti biti samostalno i samo se zabavljati, no prvih nekoliko dana, s obzirom na dosad im nepoznatu situaciju, budite vi ti koji će preuzeti kormilo.

U aktivnosti uključite materijale i pribor koji već imate kod kuće kako biste izbegli odlaske u radnje i nepotrebno izlaganje opasnosti.

Izvor: Zadovoljna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije