Jeziv lik koji decu tera da uključe šporet dok drugi ukućani spavaju ili da otvore kutije lekova tate i mame i da popiju sve tablete nosi ime Momo i najnoviji je u nizu izazova koji decu vrebaju na Internetu, piše Lepa & Srećna.

Momo Challenge (čita se Čelendž i znači izazov) pojavljuje se, kako kažu roditelji u okviru videa sa Pepa prasetom, a neki tvrde da su lik pronašli i u igrici Fortnite.

Youtube je za sada porekao ove tvrdnje, ali majke i očevi kažu da se kad video počne - normalno i bez sumnjivih detalja - odjednom se pojavi grozan crtani lik sa iskolačenim očima i kaže deci da ga hitno dodaju na aplikaciju WhatsApp, a preti im da će doći u san i ubiti ih.

Kad dete to uradi, onda počinju naredbe: "idi nađi lekove roditelja" ili "pusti gas na šporetu".

Poznata starleta Kim Kardašijan tvrdi da je bila žrtva istog klipa, pa je uputila apel svim roditeljima - pazite šta vaša deca gledaju na Internetu!

Drugi tvrde da je Momo čelendž zapravo prevara i da je u pitanju obična urbana legenda koja se širi Fejsbukom.

Činjenica je, međutim, da se preko društvenih mreža šire najrazličitiji izazovi među kojima su mnogi izuzetno opasni.

Naravno, svi se sećaju i šaljivih izazova kakav je bio sa kofom ledene vode koju su poznate osobe a za njima i mnogi anonimni pratioci na društvenim mrežama sipali jedni drugima na glavu.

Ipak, izazovi kako što su pozivi na opasne dijete ili - kako se nedavno desilo - pozivi da se proguta kesica deterdženta (!!!) mogu biti fatalni za decu i tinejdžere.

Sa decom i mladim osobama treba kontinuirano praktikovati sve načine širenja digitalne pismenosti i starati se o njihovoj digitalnoj bezbednosti.

Danas je to sve šira tema - od opasnih selfija i snimanja na neverovatnim lokacijama, do objave slika dece, njihovih imena, adresa, kretanja i interesovanja.

Izvor: Lepa & Srećna