Ako želite da vaša devojčica ili dečak nose ime čije je početno slovo A, onda će vas sigurno ova lista od 26 imena inspirisati, piše Yumama.

Agata

Potiče iz grčkog Agathe (izvorno agathos) - dobrota, čednost. Od ovog imena izvedeno je ime Agica.

Aleksandar

Potiče iz grčkog Alex(ks)andros: alex(ks)o (zaštita) + aner, andros (čovek, muževan, muškarac) – zaštitnik ljudi. Od ovog imena izvedena su imena Aleksa, Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca.

Amfilohije

Potiče iz grčkog Amphilochos, imena mitološkog osnivača Argosa Amfilohijskog (učesnika pohoda na Troju). Izvorno poreklo mu je u grčkom amphi (unaokolo, okolo) + lochos (zaseda, busija)- onaj koji predskazuje.

Anatolije

Potiče iz grčkog Anatolius, nastalo iz anatole (istok, svitanje) – istočnjak, čovek sa istoka.

Anica

Srpsko žensko ime koje označava zahvalnost i milost.

Ime sa sličnim značenjem: Ankica

Arhangel

Potiče iz grčkog Ahrangel - starešina anđela, prvi anđeo. Od ovog imena izvedena su imena Aranđel, Raka, Ranđel i Ranđija.

Ime sa sličnim značenjem: Marijo

Avram

Potiče iz starohebrejskog Abraham, Abram, a izvorno iz ab-raham - uzvišeni (Bog) otac naroda.

Ime sa sličnim značenjem: Atanasije, Anastasije, Marijan

Agnes

Latinski oblik grčkog imena Hagne, koje je nastalo od reči “hagnos”, što znači “sveta”, “nevina”, “nedužna”, “čista”.

Ime sa sličnim značenjem: Ines

Aleksandra

Potiče iz grčkog Alex(ks)andra, ženski oblik od Alex(ks)andros: alex(ks)o (zaštita) + aner, andros (čovek, muževan, muškarac) – zaštitnik ljudi. Od ovih imena izvedena su imena Aleksa, Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca.

Ana

Potiče iz starohebrejskog Hannah (milost, zahvalnost) – plemenita, milosrdna, blagodarna. Ime je majke Bogorodice Marije, pa je preko kalendara postalo popularno i sveprisutno širom hrišćanskog sveta od najranijih vremena do danas. Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Andrija

Ime potiče iz grčkog “Andreas”, izvorno iz “andreios” u značenju “hrabar, muževan”. Ovo ime je popularno u svim evropskim jezicima zahvaljujući tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice apostola. Od ovog imena izvedena su imena Andra, Andreja, Andrija i Andrijana.

Ime sa sličnim značenjem: Andrej

Ankica

Srpsko žensko ime koje označava zahvalnost i milost.

Ime sa sličnim značenjem: Anica

Arsenije

Potiče iz grčkog Arsenios, nastalo iz arsen (hrabar, muževan) - onaj koji je junačan, koji je uzvišen. Od ovog imena izvedena su imena Arsa, Arsen i Arso.

Ime sa sličnim značenjem: Maksim

Adrijan

Potiče iz latinskog (H)adrianus - žitelj Adrije ili po istoimenom rimskom caru, čija je porodica bila poreklom iz Hadrije (Adrije), mesta na obali Jadranskog mora po kome je ono nazvano Mare Adriaticum. Od ovog imena izvedena su imena Adriana i Adrijana.

Aksentije

Potiče iz grčkog Auxentios, izvorno iz auxano - uveličatelj, narastao. Ime je hrišćanskog svetitelja (Avksentije). Od ovog imena izvedena su imena Aksa i Akso.

Ime sa sličnim značenjem: Aleksandar

Aleksije

Potiče iz grčkog Alexios, alexo (zaštita, održavanje, sprečavanje) – zaštitnik, koji donosi pomoć. Od ovog imena izvedena su imena Aleksej, Aleksija, Alja i Aljoša.

Ime sa sličnim značenjem: Aleksandar, Dorotej, Dositej, Joakim

Anastasija

Potiče iz grč. Anastasia, ženski oblik od Anastasios - upravo rođen na Uskrs, usršnji. Od ovih imena izvedena su imena Anastazija, Anastazije, Anastas, Asja, Nasta, Nastas, Nastasija, Nastasije, Nasto, Naca, Staso i Stasa.

Ime sa sličnim značenjem: Nastasija

Anđelija

Reč je obliku imena "Angela" koje potiče od grčke reči "angelos" ili "Aggelos" i označava božjeg poslanika ili anđela. na latinskom i italijanskom je deminutiv, odnosno označava malog anđela. Veruje se da se u Srbiji pojavilo u 19. veku, kad i prezime "Anđelković".

Ime sa sličnim značenjem: Angelina

Antonije

Potiče iz latinskog Antonius, što je rimsko rodovsko ime, verovatno nastalo iz grčke reči anteo, antao (spreman za borbu, takmičenje)- prednjačiti u broju, neprocenjiv. Od ovog imena izvedena su imena Anta, Ante, Anto, Antonija, Antonina i Tonka.

Atanasije

Potiče iz grčkog Atanasios, izvorno athanatos - besmrtan.

Ime sa sličnim značenjem: Anastasije, Avram, Tanasko

Adrijana

Potiče iz latinskog “H(A)drianus”, što znači “žitelj Adrije”.

Po drugom tumačenju, nastalo je po istoimenom rimskom caru (Publius Aelius Hadrianus), čija je porodica bila poreklom iz Hadrije (Adrije), mesta na obali Jadranskog mora, po kom je ono nazvano Mare Adriaticum.

Alimpije

Nastalo iz grčkog alypos (bezbrižan) – koji je miran, spokojan

Ime sa sličnim značenjem: Metodije, Milan

Anastasije

Potiče iz grčkog Anastasios - upravo rođen na Uskrs, uskršnji.

Ime sa sličnim značenjem: Atanasije, Avram

Angelina

Reč je obliku imena "Angela" koje potiče od grčke reči "angelos" ili "Aggelos" i označava božjeg poslanika ili anđela. na latinskom i italijanskom je deminutiv, odnosno označava malog anđela. Veruje se da se u Srbiji pojavilo u 19. veku, kad i prezime "Anđelković".

Ime sa sličnim značenjem: Anđelija

Apolon

Potiče iz grčkog Apollon što je ime helenskog i rimskog boga sunca i iskustva, zaštitnika umetnosti - oličenje lepog i radosnog muškarca. Od ovog imena izvedena su imena Apol i Apolonija.

Avakum

Izvodi poreklo iz starohebrejskog habaqquq (ljubav božija) - obgrljen, zagrljen.

Izvor: Yumama