Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI MORAJU DA POMOGNU KAD DETE BIRA SREDNJU ŠKOLU: ova 3 pitanja otkrivaju da li će moći da se zaposli i radi posao koji voli

Evo šta psiholozi savetuju i preporučuju pri izboru škole kako vi i vaše dete ne biste doneli pogrešnu odluku.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Različlite generacije malih maturanata svake godine muči isti problem - kako da ne pogreše u izboru srednje škole, koja će velikim delom odrediti njihovu sudbinu.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje postoji besplatno savetovalište za profesionalnu orjentaciju, dok mnogobrojni privatnici analize i savete papreno naplaćuju. Poslednjih nekoliko godina, pomoć u donošenju ove odluke nudi i mnogo osnovnih škola.

- Karijerno vođenje i savetovanje mladih podrazumeva različite vrste stručnih podrški. U tom smislu, Nacionalna služba za zapošljavanje, kao nosilac nacionalne strategije zapošljavanja, igra ključnu ulogu u sprovođenju ovih aktivnosti, a sve u cilju pravovremenog profesionalnog opredeljenja i donošenja prave odluke mladih ljudi o izboru zanimanja - kažu za “Blic” iz NSZ.

Prilikom savetovanja za izbor buduće škole, najvažnije je da budući srednjoškolci sagledaju, kako svoje sposobnosti, interesovanja i osobine ličnosti, tako i mogućnosti zaposlenja, savetuju stručnjaci.

- Budući srednjoškolci na izbor škole često se odlučuju na osnovu nekih manje bitnih faktora, kao što su blizina škole, uticaj društva, roditelja i zanimanja kojima se oni bave, lične procene da je škola “laka”, njena popularnost i slično. S druge strane, mnogi osmaci se opredeljuju na osnovu interesovanja i procene da im leže određene oblasti - kažu u NSZ. Oni naglašavaju da se, na primer, đacima koji se opredeljuju za gimnaziju, trude da predoče da je to samo jedan deo školovanja i da je, nakon završene gimnazije, poželjno da steknu obrazovanje i kvalifikacije za određeno zanimanje na visokim strukovnim školama i fakultetima.

PROČITAJTE JOŠ: Petarde, bejzbol palice, pištolji i tuče: zašto su i školska dvorišta u Srbiji sve opasnija

Zaposleni u ovoj službi, po zanimanju psiholozi, u radu sa decom akcenat stavljaju na važnost pravog izbora daljeg školovanja u skladu sa sposobnostima, osobinama ličnosti, motivacijom za bavljenjem određenim poslovima i aktuelnom situacijom na tržištu rada.

Tako bi, na primer, budući učenici ekonomskih škola trebalo pre svega dobro da se snalaze sa računanjem, da vole da rade sa brojevima, dok je za buduće učenike medicinskih škola veoma važno da osim strpljenja, staloženosti i potrebe da pomažu ljudima, poseduju predznanja iz hemije i biologije.

Deci koja najčešće ne znaju šta koja profesija zahteva od njih, prva adresa treba da bude školski psiholog. Nakon toga, za savet mogu da se obrate i savetnicima za planiranje karijere u svim većim filijalama NSZ. Takođe, pri Nacionalnoj službi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu su otvoreni centri za informisanje i profesionalnu orijentaciju (CIPS). Tu mogu da urade testove interesovanja, ličnosti, sposobnosti i opšte kulture. Nakon toga, sledi razgovor sa psihologom, koji daje predlog šta bi mogli da upišu.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i saznate koji su dobri, koji su loši razlozi za izbor škole!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije