Sofija i Luka su najčešća imena koja su Beograđani davali svojoj deci tokom 2017. godine, pokazuju podaci Sekretarijata za upravu - Sektor statistike, a prenosi Blic.

Novopečeni roditelji se najčešće odlučuju za internacionalna imena koja se mogu izgovarati lako svuda u svetu, a koja sa sobom nose neko značenje. Tako nakon skidanja Dunje sa trona, Sofija već tri godine samouvereno vlada u ovoj konkurenciji, dok je Luka takođe već dve godine na prvom mestu, a čak 457 dečaka u Beogradu je prošle godine dobilo baš to ime.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠA KRATKA IMENA ZA DEVOJČICE: ovo su moderna imena koja se lako pamte, a roditelji ih obožavaju

Dunja, koja je godinama bila na prvom mestu, sada je na drugom. Slede je Ana, koja prošle godine nije bila ni u prvih deset, zatim Sara, Milica i Nina. Maša je 2016. bila na trećem mestu, a sada je tek na osmom. Što se dečaka tiče, podbacio je jedino Petar, koji je sada na 13. mestu a bio je na četvrtom u 2016. Nakon Luke kao najpopularnijeg imena, dečacima su se minule godine najčešće davala imena Stefan, Vuk, Lazar, Filip i Nikola - ističe Jovo Samardžić iz Sekretarijata za upravu - Sektor statistike.

Jelena, Slobodan, Dragana, Zoran, koji su ranijih godina bili u samom vrhu, polako odlaze u zaborav, te se sada sve ređe može čuti da majke dozivaju decu tim imenima.

Ono što Luku i Sofiju i dalje drži na vrhu je i to što se lako izgovaraju svuda u svetu. Sofija je u čak 49 zemalja sveta najpopularnije ime jer se svuda isto izgovara, ali i zbog značenja „mudra" pa ga intelektualci obično daju svojim mezimicama.

PROČITAJTE JOŠ: OVO SU NAJLEPŠA STARA SRPSKA IMENA: podsećanje na 10 zaboravljenih ženskih imena

Sudeći prema spisku najpopularnijih, stara srpska imena koja su nosili naši veliki vladari nikada neće izaći iz mode.

Devojčice tako sve češće nose imena naših prabaka, pa se često na ulici može videti poneka Lenka, Petra, Kalina i Danica.

Najčešća neobična imena koja su se davala u Beogradu tokom 2017. bila su - Mia i Lav.

- U poslednje vreme se deci daju i neka za naše podneblje nesvakidašnja imena. Dečacima Elvis, Leon, Leonardo, Emran,

Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa. Što se tiče devojčica to su Lara, Lea, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša - kaže Samardžić.

Izvor: Blic