Troslovna moderna i unikatna imena proširila su se brzinom svetlosti Srbijom, pa se sve češće u parkovima može čuti kako roditelji dozivaju svoje mališane imenima kao što su Nea, Mia, Noe, Vid i Leon.

PROČITAJTE JOŠ: Ova ruska imena obožavaju roditelji u Srbiji: 12 snažnih imena ruskog porekla za vašeg dečaka ili devojčicu

Većina roditelja zaista i vodi računa o tome kako će se ime njihovog naslednika slagati uz porodično prezime, kakav nadimak od njega može da proistekne, kako će zvučati kada ga uzviknu sa terase...

Novopečeni roditelji iz Beograda svojim naslednicima uglavnom daju kratka neobična imena, pa dečacima najčešće daju ime Lav, a  devojčicama ime Mia, kažu iz Sekretarijata za upravu, sektora statistike.

- U poslednje vreme se dečacima daju imena Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i  kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa.

Što se tiče devojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša - rekao je Jovo Samardžić, pomoćnik sekretara.

U Novom Sadu slična je situacija kao i u Beogradu, pa će Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon verovatno morati dva puta da ponove svoje ime prilikom upoznavanja.

Navedena imena samo su deo bogatog repertoara neobičnih imena koja roditelji u Novom Sadu daju deci.

Tako su budući đaci novosadskih škola Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Među neobičnim muškim imenima tu su i Feđa, Fedro, Dren, Zoi i Vid. Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.

Za nekoliko godina neće biti neobično ni kada pred vas stane devojčica Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.

NEOBIČNA IMENA DECE POZNATIH PEVAČICA I POLITIČARA PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Mame Novosađanke biraju i stara biblijska imena poput Zilpa, a tu su i Borijela, Vasilisa, Gina, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Adiva, Gala, Mia, Nika, Alegra i Justina.

PROČITAJTE JOŠ: Simbolika i značenje imena od Romea do Julije: 10 najlepših dečjih imena poreklom iz Italije

Porodični zakon kaže da matičari imaju mogućnost da odbiju želju roditelja ukoliko ime nije u skladu s moralnim ili tradicionalnim okvirima, ali takvih zahteva do sada u Novom Sadu nije bilo.

Nišlije retko deci daju neobična imena.

"Izuzetno su retka takva imena kao što su Noa, Dea i slično. Sećam se da smo upisali jednu devojčicu kojoj su roditelji dali ime Tea. Bilo je i ime Dina i Zara. Sve češće majke i očevi daju svojoj deci imena kao što su Rosa i Zoja. Ipak, trenutno je u Nišu trend da se devojčicama i dečacima daju baš stara srpska imena. Sada se u modi Aleksija i Vasilija, a kod dečaka je to Ignjat. Za mušku decu je i dalje ime Novak broj jedan, ali to traje već duže vreme,"  priča niška matičarka Vesna Đikić.

Estrada diktira trendove

Mladi roditelji sa srpske estrade doneli su i novu modu - kratka i zvučna imena koja se isto izgovaraju svuda u svetu, ali to što nisu srpska, često bode oči tradicionalistima.

Manekenka Jovana Švonja je izazvala burne reakcije pošto je ćerkici dala ime Noel, a za slično ime se đ opredelila i Kristina Bekvalac koja je najavila da će dečaku dati ime Noa.

Nikola Demonja i Ana Štajdohar su prvoj ćerki dali ime Nia, što u prevodu znači "smisao", a dečaku koji se rodio krajem prošle godine ime Lav.

Posebno maštovit bio je političar Čedomir Jovanović čija se deca zvou Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

Voditeljka slagalice Marija Veljković svojoj kćerki dala je ime Neva, a pevačica Nikolija Jovanović izabrala je ime Rea.

Tekst: Marija Antonijević , Slađana Aničić , Vesna Torović 

Izvor: Blic