Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ime sa moćnom simbolikom osvoja roditelje na Balkanu: ovo je najpopularnije ime za dečaka u Beogradu i Zagrebu u 2016. godini

Ovo ime postalo je najpopularnije u Beogradu i Zagrebu! Pročitajte koje ime je najviše dečaka dobilo u 2016. godini...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Beograđani i Zagrepčani su se tokom 2016. barem u jednoj stvari složili, pa je i u srpskoj i u hrvatskoj prestonici najčešće davano muško ime bilo - Luka!

To što se baš Luka našlo na vrhu liste top 100 imena ne treba da čudi. U značenju "svetlost", ovo ime ima duboke korene u zajedničkoj hrišćanskoj tradiciji. Međutim, ono nije jedino koje je spojilo Beograđane i Zagrepčane, pa se među deset najomiljenijih u oba grada nalaze još i Petar i Filip kada su dečaci u pitanju, odnosno Sara i Petra kada je o devojčicama reč.

Stanovnici glavnog grada Hrvatske izvor inspiracija imali su ponajviše u hrišćanstvu, pa se na vrhu njihove liste nalaze i David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael.

PROČITAJTE JOŠ: Čarobne reči majke leče svaku nevolju: evo šta mudre mame govore deci dok spavaju

Na drugoj strani, moglo bi se reći da je stanovnike srpske prestonice više od hrišćanske inspirisala nacionalna istorija jer najčešće odabrana muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata su po tome što su ih nosili srpski vladari i vojskovođe tokom vekova.

To pokazuje i činjenica da su imena srednjovekovnog prizvuka - Despot i Vid lane zabeležila najviši uspon i skočila za čak 30 mesta u odnosu na listu iz 2015.

KOJA SU NaJPOPULARNIJA ŽENSKA IMENA U SRBIJI I HRVATSKOJ? OTKRIJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije