Beograđani i Zagrepčani su se tokom 2016. barem u jednoj stvari složili, pa je i u srpskoj i u hrvatskoj prestonici najčešće davano muško ime bilo - Luka!

To što se baš Luka našlo na vrhu liste top 100 imena ne treba da čudi. U značenju "svetlost", ovo ime ima duboke korene u zajedničkoj hrišćanskoj tradiciji. Međutim, ono nije jedino koje je spojilo Beograđane i Zagrepčane, pa se među deset najomiljenijih u oba grada nalaze još i Petar i Filip kada su dečaci u pitanju, odnosno Sara i Petra kada je o devojčicama reč.

Stanovnici glavnog grada Hrvatske izvor inspiracija imali su ponajviše u hrišćanstvu, pa se na vrhu njihove liste nalaze i David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael.

PROČITAJTE JOŠ: Čarobne reči majke leče svaku nevolju: evo šta mudre mame govore deci dok spavaju

Na drugoj strani, moglo bi se reći da je stanovnike srpske prestonice više od hrišćanske inspirisala nacionalna istorija jer najčešće odabrana muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata su po tome što su ih nosili srpski vladari i vojskovođe tokom vekova.

To pokazuje i činjenica da su imena srednjovekovnog prizvuka - Despot i Vid lane zabeležila najviši uspon i skočila za čak 30 mesta u odnosu na listu iz 2015.

KOJA SU NaJPOPULARNIJA ŽENSKA IMENA U SRBIJI I HRVATSKOJ? OTKRIJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

PageBreak

Što se tiče devojčica, razlike su manje, osim tipično srpskog imena Milica (šestog na listi), kog nema u hrvatskom izboru, i poznatog hrvatskog Lucija.

U Beogradu je, baš kao i u svetu, primat odnela Sofija. Ovo staro grčko ime opstaje na vrhu liste najpopularnijih jer ga zbog značenja „mudra“ intelektualci često daju svojim mezimicama, ali i zbog toga što su ga brojne zvezde, poput legendarne Sofije Loren, proslavile.

PROČITAJTE JOŠ: Najbolja uspavanka za bebe: ova PESMICA garantovano prekida dečiji plač (VIDEO)

U Zagrebu je krunu odnela Mia, koja se, i pored navale, u Beogradu našla na 34. mestu. Sara (na hebrejskom „plemkinja, vladarica“) i Petra (izvedeno od Petar – „stena, kamen“) među prvih su deset u obe prestonice, a sličnosti imena između malenih Beograđanki i Zagrepčanski nastavljaju da se nižu.

Beograđani su zavoleli imena ruskog prizvuka Dunja i Maša, a brojne Dore u Zagrebu svoj beogradski pandan nalaze u potpunijim imenima Isidora i Teodora.

U srpskoj prestonici je prošle godine veliki uspeh zabeležilo ime Iskra. Svetlost i vatra koje ovo kratko i zvučno ime podrazumeva učinili su da sa 44. skoči na 30. mesto najzastupljenijeg ženskog imena u Beogradu. Mnogo više malih Beograđanki ponelo je i imena Nika, Sonja i Eva, dok je nešto manje birano ime Ana.

Druga imena koja se u oba grada često ponavljaju među dečacima su Pavle, Igor, Aleksandar, Maksim, Andrija, Oliver, Danijel, a među devojčicama (H)elena, Marija, Ena, Tea, Klara, Laura, Lara, Klara, Ivona, Maja, Ivana, Tamara, Jelena i druge.

Tekst: Dunja Tulimirović

Izvor: Blic