U prošloj, 2016. godini, došlo je promene na listama najpopularnijih imena za decu u Beogradu. Stefan i Sofija su pobedili 2015. godine. A kako su svoju decu imenovali mladi roditelji prošle godine?

Najviše dečaka u Beogradu u 2015. godini ponelo je ime Stefan, a Sofija je sa trona svrgnula Dunju. Stanje na rang listama malo se promenilo.

Na top listi za dečake se desio obrt, pa je tako Luka sa druge pozicije opet dospeo na prvo mesto i potisnuo prošlogodišnjeg pobednika Stefana na treću poziciju.

PROČITAJTE JOŠ: Koja imena najčešće dajemo deci

Na drugom mestu ove godine je Lazar, a za njima dolaze Vuk i Filip.

Čini se da oduševljenje imenom Luka ne jenjava već više od deset godina. Ovo ime nije na tronu top lista imena za dečake samo u Srbiji, već je i u Hrvatskoj godinama na mestu broj jedan. Takođe, u Austriji i Nemačkoj je ime u formi Luca i Lucas dospelo na listu popularnosti posle hita "My name is Luka" Suzan Vega još davne 1987. godine i od tada je konstantno u samom vrhu.

Luka je muško ime grčkog porekla, izvedeno od grčke reči "luks" što znači "svetlost", pa se može se reći da je Luka "osvetlio" deceniju.

OVO SU NAJPOPULARNIJA IMENA ZA DEVOJČICE U BEOGRADU U 2016. GODINI... PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Ime Sofija je i 2016. godine uspelo da oduševi najviše mladih roditelja u Beogradu, pa redosled prvih pet ženskih imena izgleda trenutno ovako: Sofija, Dunja, Maša, Lena, Sara.

PROČITAJTE JOŠ: Autentična, tradicionalna i moćna: šta znače najlepša biblijska imena za dečake i devojčice

Sofija je ove godine još ubedljivije pobedila nego prošle, jer sudeći po statistikama koje je su objavljene ovde, prošle godine je u našem glavnom gradu registrovano 416 Sofija i 352 Dunje.

Sofija je ime grčkog porekla koje znači "mudrost", i važi ze najpopularnije ime na svetu u poslednjoj deceniji. A za ime Dunja postoji više tumačenja. Neki veruju da je to naše domaće ime, gde je naziv drveta i mirisnog ploda "dunja" uzet je za lično ime. Međutim ovo ime je veoma popularno i u Rusiji, gde se koristi kao skraćeni oblik imena Evdokija što znači "dobra moć rasuđivanja", pa je često i u Turskoj i u mnogim arapskim zemljama. Naime "dunja" na arapskom ima značenje "svet".

Dunja, em je mirišljava, em je pametna, em je svetska. Nije ni čudo da se mnogim roditeljima baš ovo ime najviše dopada.

Izvor: Značenje imena