Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA POLAZAK U ŠKOLU BUDE ŠTO BEZBOLNIJI: najvažniji saveti za roditelje

Završetak raspusta i nova školska godina stresni su i roditeljima i deci, stoga im pomozite da se što lakše vrate starim radnim navikama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kad god se raspustu bliži kraj, deci se nikako ne pakuju knjige i torbe, a pomisao na učenje i domaće zadatke često izaziva revolt. Kako da pomognete detetu da se što bezbolnije nakon perioda razbibrige vrati u stari ritam obaveza, pitali smo Jelenu Holcer, diplomiranog pedagoga i direktora “Škole za roditelje”.

1. Napravite dobar plan, tj. organizujte se tako da postepeni prelazak u stari ritam obaveza bude što postepeniji, jer će tada i stres biti najmanji. Pokušajte više nego inače da imate zajedničkih trenutaka sa detetom. Iako većini dece povratak u školu nije omiljen, pronađite način da detetu ove dane učinite lepšim: priredite malu svečanost, otiđite zajedno u bioskop ili na neki drugi način poželite jedni drugima srećan početak još jedne školske godine- objašnjava Holcer.

Povezane vesti

2. Važno je da detetu date jasnu podršku, da mu kažete da ćete biti uz njega šta god da se dogodi i da uvek može da računa na vašu pomoć. Period prilagođavanja i privikavanja na stare obaveze detetu će biti mnogo lakši ako zna da uvek može da se osloni na vas. Izbegavajte rečenice poput “Sada treba samo da učiš” ili „Lako je tebi”, koje samo predstavljaju prepreke u vašoj komunikaciji - savetuje naša sagovornica.

Polazak u prvi razred velika je promena u životu i roditelja i deteta. Umesto celodnevnog igranja i bezbrižnosti dolaze nove obaveze i ozbiljnost.  Ostavite dovoljno vremena i sebi i detetu da se na ovu promenu adaptirate. Novi ritam dana, drugačije vršnjačko okruženje, formiranje novog pojma obaveza predstavljaju sastavne elemente adaptacije na školu. Zato, nemojte od deteta očekivati da ih usvoji odmah. Smatra se da je polazak u školu u tolikoj meri velika promena, da treba da protekne ceo prvi razred da bi se moglo smatrati da je adaptacija završena - objašnjava pedagog.

Povezane vesti

  Izvor:

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lisa lepa & srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije