Pošto zimski raspust retko koje dete provede uz knjigu, a ne vole svi da skijaju, uz malo truda i dosta novih ideja, tokom dve nedelje u februaru mogu se sakupiti uspomene za ceo život. 

Neko novo iskustvo, novo znanje i veština, zanimljiviji su od "običnog" zimovanja u hotelu, pišu Večernje novosti, a prenosi B92.

Pored mnogobrojnih dečjih radionica koje organizuju škole, prijatelji dece i udruženja, Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vojvodine u Novom Sadu vikendom rade s decom, a radionice su besplatne. Beograd i Novi Sad razdvaja nešto više od sata vožnje novim švajcarskim, crvenim vozom. Povratna karta košta manje od 300 dinara. 

U Beogradu i Novom Sadu nalazi se nekoliko zanimljivih muzeja čija poseta može da bude veoma korisna za decu školskog uzrasta. Kragujevac je, međutim, najveća riznica, pa je vikend-izlet do ovog grada pravo putovanje u istoriju stvaranja moderne Srbije.

U Kragujevcu mogu videti prvo pozorište, prvu gimnaziju, prvu skupštinu i ostala važna mesta iz vremena Obrenovićeve Srbije. 

VIŠE: Pomoć za đake i studente: 6 tehnika za bolje učenje

Zanimljivo je posetiti i Jagodinu, jer iako ne radi akvapark, zoo-vrt i Muzej voštanih figura će biti otvoreni. Vrnjačka Banja je, pak, čitav grad pokrila turističkim tablama, pa deca s roditeljima bez vodiča mogu da otkriju lepote ovog grada. U vreme raspusta održava se i manifestacija "Najduži poljubac". 

Zimi salaši nisu toliko popularni, ali sela blizu gradova koja imaju grejanje veoma su tražena. To što nude seoski domaćini - ne nudi nijedan hotel. 

"Domaćice su uvek raspoložene da sa gostima i, naročito, decom zajedno saviju sarmu ili ih nauče kako se mesi hleb",kaže Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig.  "Posle tri dana svi nauče da mese domaći hleb, a to nije lako.

VIŠE: 5 lekcija za mame dečaka: ovako se vaspitavaju budući pravi muškarci

Osmišljavaju i ostale časove kuvanja, poput spremanja kobasice. Deca su najviše zainteresovana za domaće životinje, a u selima mogu da nauče kako se muze krava i hrane kokoške." 

Tokom zime najtraženija destinacija je zapadna Srbija, poput Tare, Mokre Gore i Zlatibora, ali je najzabavnije u Kosjeriću, gde organizuju zanimljive događaje poput tradicionalne srpske svadbe ili "ženske čajanke".