Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečiji svet

Promene u osnovnim školama Srbije: kako će 1. septembra ocenjivati đake prvake

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

U četvorostepenoj skali za sve obavezne predmete učitelj će evidentirati postignuća pomoću znaka "iks"!

Izvor: Foto: Profimedia

Pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje Željana Lukić Radojičić najvila je da će od 1. septembra biti primenjivan izmenjen Pravilnik o evidenciji, odnosno da će biti promenjen način opisnog ocenjivanja učenika prvog razreda...

Željana Lukić Radojičić, pomoćnica ministra prosvete izjavila je da će postojati četvorostepena skala za sve obavezne predmete u kojoj će učitelj evidentirati postignuća pomoću znaka "iks", ali da će se upisivati zaključna ocena, kao i da će se zadržati opisno ocenjivanje u smislu "mišljenja o radu i napredovanju učenika".

"Od 1. septembra imamo novi način evidentiranja opisnog ocenjivanja koji podrazumeva da se smanji administracija, ali i da roditejima bude jasnija ta ocena", kazala je Lukić Radojičić.

Prema njenim rečima, u praksi su primećene neke manjkavosti prethodnog Pravilnika. "Učitelji su bili nezadovoljni jer je bilo dosta administracije, a roditeljima nije bila jasna opisna ocena,” navela je Željana Lukić Radojičić.

VIŠE: Polazak u školu, igra i učenje: kada je pravo vreme da vaš mališan pođe u školu

Ona je navela i da je novina uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama.

"Do sada su učitelji koji imaju četiri učenika u četiri odeljenja morali da nose četiri dnevnika, dok će sada nositi samo jedan”, istakla je ona.

Izvor: Kurir

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...