U organizaciji Incest trauma centra, osmoro nastavnika fizičkog vaspitanja iz Beograda, Temerina i Stare Pazove je tokom prethodnih šest meseci osposobljeno da uči đake kako da umanje rizik i suprotstave se seksualnom napadu koristeći veštinu realnog aikidoa, rečeno je na prvom času samoodbrane održanom 15. aprila 2014. godine, piše Tanjug.

Na skupu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nastavnici i đaci su pod nadzorom inspektora Svetskog centra za realni aikido pokazali šta su naučili za pola godine, a direktorka Incest treuma centra Dušica Popadić ukazala je da je kod nas prvi put oformljen ovakav školski tim.

"Prevencija seksualnog nasilja ne treba da bude poseban predmet, jer se u 11 predmeta već uči o ovom problemu, među kojima je sada i fizičko vaspitanje," rekla je Popadić. Profesori u svojim ali i školama u okruženju će obučavati decu i kolege nastavnike, rekla je ona i ukazala da predstoji akreditovanje programa kod Ministarstva prosvete. Popadić je navela da je obuka naišla na izuzetno interesovanje kod dece u najavila da će novi ciklus obuke za profesore biti nastavljen od septembra.

Koordinatorka Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete Biljana Lajović ukazala je da teme iz seksualnog obrazovanja i sprečavanja nasilja mogu da budu zastupljene na časovima iz različitih predmeta. "Tako što će nastavnici prolaziti različite obuke koje će ih osposobiti da decu u redovnoj nastavi ili slobodnim aktivnostim nauče veštinama koje će im pomoći da se zaštite od napasnika", rekla je Lajović Tanjugu, verujući da će Ministarstvo u narednom periodu razmatrati najbolji način da se ova znanja uključe u redovnu nastavu.

Prvom času samoodbrane prisustvovala je i šefica Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund, koja je istakla da Savet podržava inicijativu da se tema zaštite od seksualnog nasilja uvede u škole.