U časopisu “Naučni Amerikanac”, biolog Rob Dan, profesor na Univerzitetu Severne Karoline objavio je avgusta 2013. godine, studiju koja će obeshrabriti mnoge koji pokušavaju da smršaju tako što pojedu određeni broj kalorija na dnevnom nivou. Naime, otkriveno je da je je većina podataka o hranljivosti određenih namirnica zasnovana na naučnim istraživanjima sprovedenim u devetnaestom veku. Takođe, u zavisnosti od načina na koji je hrana pripremljena i od metabolizma pojedinca, postoji velika razlika između toga koliko kalorija verujemo da unosimo i koliko zapravo apsorbuje naše telo.

Onima koji žele da izgube kilograme Dan savetuje da se pre odluče za sirovu hranu. Studija je otkrila da se, na primer, umesto 170 kalorija iz 30 grama sirovog badema apsorbuje samo 129. Za razliku od toga, obrađena hrana poput slatkih žitarica sadrži daleko više kalorija od broja koji je istaknut na pakovanju.

Takođe, stručnjaci za ishranu dodaju da etiketiranje kalorija već godinama ignoriše energetski sadržaj vlakana. To znači da ljudi nesvesno unose u svoj organizam više kalorija nego što misle.

I kalorijski sadržaj proteina često nije adektvatno obeležen, jer trenutni sistem ne uzima u obzir energiju koja se utroši u žvakanje.

Priredila: Tamara Sorak