Novoosnovana njujorška modna agencija “JAG” krupnim koracima ide ka ostvarenju svog cilja, inače potpuno revolucionarnog u svetu mode na početku 21. veka. Agencija “JAG”, koja je ranije nosila naziv “Ford Models”, osnovana je 1. jula 2013. godine i zastupa modele koji nose konfekcijske brojeve između 32 i 44, a do sada raspolaže sa trideset modela.

Među ovim damama je i Dženi Rank, koja je privukla pažnju medija angažmanom u reklamiranju kupaćih kostima modne kuće H&M. Ona je izjavila za “Njujork Post”: “ Meni ne smeta izraz ‘krupna devojka’, ali mi smeta stigmatizacija i negativnost koje prate taj izraz”.

Osnivači ove modne agencije – Geri Dekin i Džeklin Sarka – nadaju se da će ove dve pojave nestati zahvaljujući radu njihove agencije. Dekin ističe da u svetu mode trenutno vlada velika potražnja za modelima koji nose odeću većih brojeva. Ovom novom trendu doprinosi i slava i napredak u karijeri pojedinih žena koje zarađuju svojim izgledom, a krase ih obline. Odličan primer za to bila bi Kejt Apton, koja mami uzdahe širom sveta i ne krije svoju figuru.

Takođe, Sindi Liv, glavna urednica američkog “Glamura”, insistira da modeli svih veličina budu na fotografijama koje njen magazine objavljuje, i to bez isticanja razlike između brojeva koje te dame nose. “Potrebno je samo imati ih sve u istoj priči, potrebno je samo da nose istu odeću”, istakao je Dekin.

Dame koje je angažovala agencija “JAG” deo su pokreta koji predstavlja tipične žene i svesne su toga da je pred njima rušenje barijera.

Jedna od modela, Majiša, za Post je izjavila da smatra da vlada pogrešno mišljenje da promocija punog ženskog dela predstavlja propagiranje nezdravog načina života. “To što je telo sitno ne mora nužno da znači da je to telo zdravo”, dodala je. Mila Dalbesio, još jedna od modela ove agencije pridružila se ovom stavu i istakla da se nada da će ona i njene koleginice jednog dana biti nazivane modelima, a ne krupnijim modelima.

Možda i najbolji zaključak donela je Mekenzi Rejli, dvadesetpetogodišnja “JAG”-ova lepotica:”Lepa žena je uvek lepa žena”.

Priredila: Tamara Sorak