Kako se ljubav rađa, zašto nekome donosi radost a nekome tugu, kakvu ulogu igraju srce, mozak i duša, otkud leptirići u stomaku, samo su neka pitanja na koja smo pokušali da pronađemo odgovore u novom broju našeg magazina

 Ima bezbroj načina da otvorimo zaključane kapije u svojoj duši koje vode ljubavi, ali svaki traži povezanost sa sobom, s drugima, s prirodom, duhovnošću... A ljubav je uvek tu.

– San svake napaćene osobe jeste da se oseti sigurnom u zagrljaju voljenog bića. Tamo gde nas je život povredio, zaboleo, zatvorio, zaključao, na mestima gde se trauma odomaćila – priroda nas gura u isceljenje. To nije naša slabost, to nije naš nedostatak samostalnosti. Duboka želja da smo romantično ušuškane, zagrljene i voljene plod je same majke prirode koja progovara kroz nas – impuls smešten u središte ljudskog iskustva – tvrdi naša stručna saradnica Vanja Bokun Popović, doktor filozofije.

Psihologija Vanja Bokunć_foto shutterstock.jpg
Shutterstock  

Zašto je razum važan u ljubavi, da li racionalno razmišljanje ubija ili podstiče magiju, kako pomoći sebi kada se previše vežemo za nekoga, otkrila nam je Mia Popić, psihoterapeut:

– Za nečiju ljubav odnosno vezu možemo reći da je zdrava ako ne umanjuje doživljaj lične vrednosti.Vi osećate (jaku) želju da budete s voljenom osobom, ali ste istovremeno sposobni da budete srećni bez nje. Razmišljate o njoj, ali ne na opsesivan način; sposobni ste da vidite njene mane, ali i da ih prihvatite umesto da ih poričete. Važno je i da ispoljavate racionalnu a ne iracionalnu ljubomoru, kao i da to ne uključuje previše žrtvovanja niti tugu i bol.

Horoskop zvezde_foto shutterstock.jpg
Shutterstock  

– Sudeći po metaforama tipa: probuditi ljubav u nečijem srcu ili pak slomiti srce nekome, izgleda da ljubav stanuje upravo tamo, ali ako dodamo leptiriće u stomaku, bol u duši ili čežnju u grudima, onda smo već u dilemi da li je posredi samo srce ili smo kompletno preplavljeni. Budući da je čovekov emotivni život u biološkom smislu povezan s mozgom, možemo zaključiti da sve ipak počinje tamo, pošto smo svoj predmet požude prethodno opazili nekim od svojih čula – objašnjava psihijatar mr Tatjana Jovanović.

Zabavite se i uz naš mesečni ljubavni horskop i saznaćete kojim astrološkim znakovima zvezde donose nove susrete, strast i ljubav!

Tekst: Promo