18. januara pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju jedan od najvećih praznika - Krstovdan. Čak i oni koji ne praktikuju post, na ovaj dan se odriču mrsne hrane.

Prema starom pravoslavnom običaju, zimski Krstovdan bi trebalo postiti takozvanim suhojedenjem - konzumiranjem samo suvog hleba i vode jednom u toku dana. 

Pravoslavlje nalaže i da ovaj dan posvetite smirenju i praštanju, i da bar dva puta u toku dana, ujutru i uveče, izgovorite molitvu časnom krstu:

"Slava Gospod Krstu tvome časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.
O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin."

krst
Shutterstock  

Kako Krstovdan nije crveno slovo, kućni poslovi nisu zabranjeni, a od davnina se u narodu ukorenio običaj da se na ovaj dan opere sav prljav veš i očisti kuća - ujedno i zato što slede tri praznika kada bi ovakve poslove trebalo preskočiti: Bogojavljenje, Jovanjdan i nedelja. 

Na Krstovdan su naši stari nekada osveštavali bosiljak, koji se cele godine čuvao u domu kako bi čuvao ukućane od negativne energije.

Ako je na Krstovdan oblačno, narodno verovanje kaže da nam se vraća sneg, a ako vreme bude vedro, biće hladnih dana, ali bez snežnih padavina. Pročitajte i Na kojoj ruci se nosi brojanica.

BONUS VIDEO

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna/B.S.