Direktno iz Bele kuće putem video poruke, prva dama SAD-a otvorila je kovertu i proglasila film "Argo" Bena Afleka za najbolji film godine. Svečana, 85. dodela Oskara održana je 24. februara 2013. godine u Los Anđelesu.

Za razliku od prethodnih godina, ovoga puta se brojem osvojenih nagrada nije izdvojio nijedan film. 

Najviše priznanja, čak četiri, uključujući i ono za najbolju režiju, osvojio je Ang Li filmom "Pijev život", prvi u njegovoj karijeri koji je sniman u 3D tehnologiji.

Iako su za pobedu bile "viđene" Emanuel Riva ili Džesika Čestejn, mlada Dženifer Lorens proglašena je najboljom glumicom za glavnu ulogu u komediji "U dobru i u zlu" Dejvida O' Rasela. 

Za najbolju mušku ulogu očekivano je trijumfovao glumac Danijel Dej Luis koji tumači Abrahama Linkolna u Spilbergovom filmu "Linkoln".

Ove godine En Hatavej odnela je borjne nagrade, pa je i sa najglamuroznije dodele odnela nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu Fantine u mjuziklu "Jadnici". Za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen je Kristof Valc u filmu “Đangova osveta”.

Nagradu za najbolji adaptirani scenario dobio je Kris Terio za "Argo", dok je Kventin Tarantino nagrađen za originalni scenario filma „Đangova osveta“.

Britanska pevačica Adel nastupila je na ceremoniji dodele Oskara i otpevala na nagrađenu numeru "Skyfall" iz istoimenog filma.

Film austrijskog reditelja Mihaela Hanekea "Ljubav" proglašen je za najbolji film stranog govornog područja.

Žaklin Diran je dobila Oskara za raskošne kostime u adaptaciji romana Lava Tolstoja "Ana Karenjina".

Reditelj Malik Benžilul osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac sa filmom "Potraga za šećernim čovekom".