Ljuti tartar-stek od tune, serviran u kornetu od misoa i sezama, mini hamburger sa zrelim „čedar“ sirom i vegetarijanske prolećne rolnice sa slatko-kiselim sosom, otvoriće gala-večeru na najpoznatijoj zabavi posle dodele Oskara, poznatu pod nazivom „Guvernerski bal“.  

Za 85. ceremoniju koja se održava 24. februara 2013. godine, jelovnik je – po dvadeseti put – pripremio slavni „kuvar slavnih“ Volfgang Pak.

„Nije mi dosadilo kuvanje za Oskara, kao što mi nije dosadilo ni da vodim ljubav“, poverio se ovaj 63-ogodišnji Austrijanac novinarima koji su se tiskali oko izloženih gastronomskih majstorija 21. februara  2013. godine na, takođe tradicionalnom, isprobavanju jela uoči velikog događaja (fotografije pogledajte u galeriji ispod teksta). „Mislim da je večera posle dodele Oskara najveća zabava na svetu i čast nam je da je pripremamo.“

Volfgang i njegovih pedeset kuvara pripremiće i specijalno predjelo od dimljenog lososa, izrezanog u obliku slavne zlatne statuete, sa mirođijom, pavlakom i kavijarom. Na jelovniku će se naći i „svakodnevna“ jela kao što je pica, s tim što je Pak priprema za ovu priliku sa grilovanim povrćem i pesto sosom. 

„Kornet kapreze“ sadrži i naročitu mešavinu začinjene paste od paradajza i cveta bosiljka, a knedle od gambora valjaju se u ljuti kokos pre prženja. Losos će takođe biti serviran i u kornetima, pripremljenim od posebne „pica“ smese. Od toplih zalogaja, na trpezi će se biti i urme u slaninici, a među salatama su „tuna a la nikoaz“, kelj sa grilovanim artičokama i dresingom od limuna kao i faro (specijalna žitarica) sa listićima jabuke, cvekle i začinjenim orasima.

PageBreak

„Seljačka pita“ sa piletinom, na kojoj je, tvrdi Pak, insistiralo nekoliko članova Akademije, biće obogaćena crnim tartufima, dok će se beli tartufi naći na tortelinama s lešnikom.

Meso za stek dolazi sa farmi „Snejk river“ koje se poslednjih desetak godina bave gajenjem posebnih, japanskih rasa goveda, a biće posluženi sa uvek traženim matsutake pečurkama, poznatim po svojoj ljutkasto-mirišljavoj aromi.

Za ljubitelje ribe, priprema se crveni sneper sa tajlandskom mešavinom začina, a oni koji vole pastu treba da se „sačuvaju“ za makarone sa sirom, jer i one stižu sa... tartufima! Varivo od sočiva, karfiola i ranog povrća takođe je „obogaćeno“, i to beluga kavijarom.

Ako su poslastice vaša slaba tačka, uživaćete u finalu ovog čarobnog spiska:  slatkiš od čokolade servira se u čaši u kojoj posebnu „čašicu“ na vrhu čini kalota od čokolade, ispunjena kremom od vanile i aromatičnim višnjama. Tu su i praline od ljubičica, puslice od đumbira i kupina, šnite od marcipana i pistaća i „pop-rok“ bombice od čokolade i putera od kikirikija.

Pred kraj – sladoled na štapiću od grožđa „konkord“ , a za svečano finale – torta ukrašena statuom Oskara. Zaista, jelovnik za zlatnu noć!

LepaiSrecna On je kreirao 19 oskarovskih jelovnika, a ipak svake godine uspeva da priredi novo kulinarsko iznenađenje! Volfgang Pak najavljuje gastronomsko čudo i za večeru posle dodele Oskara 24. februara 2013. godine.