Čudesnom mešavinom mode ruske aristokratije i Diorovih kreacija iz pedesetih godina prošlog veka, Žaklin Diran dočarala nam je duh vremena Ane Karenjine i 1870. godinu u Rusiji. Ova britanska kostimografkinja 19. februara 2013. godine odnela je nagradu Udruženja kostimografa u kategoriji najboljih kostima u istorijskom filmu. 

Biseri i krzno samo su neki od detalja omiljenih u ruskom aristokratskom društvu iz doba koje opisuje Lav Tolstoj. Jednostavnim stilizovanim siluetama, raskošnim haljinama, šeširima i tokicama ispod kojih se lelujaju lokne Ane Karenjine, Diran je uspela da nam dočara Rusiju 19. veka. Haljina iz scene u kojoj se Ana, uz pomoć služavke, priprema za sastanak sa mužem, svojom jednostavnošću i bojom grožđa zaslužila je epitet "omiljenog kostima" same Žakline Diran.

Diranova je, inače, jedan od favorita za Oskara za 2013. godinu u kategoriji najboljih kostima. Ovo je njena već treća nominacija za najprestižniju nagradu u svetu filma i to sva tri puta u filmovima režisera Džoa Rajta. Pažnju javnosti i brojne nominacije privukla je kostimima u filmovima "Gordost i predrasuda" i "Pokajanje". 

Žaklini je nagradu uručila slavna glumica Širli Meklejn (na naslovnoj fotografiji), a neke od kostima iz filma "Ana Karenjina" možete pogledati u galeriji slika ispod teksta.

LepaiSrecna Priznanje svetskog Udruženja kostimografa za 2013. godinu juče je dodeljena britanskoj kostimografkinji Žaklin Diran.