Ako se vaš školarac ovih dana iznenada zainteresovao za vitamine i omega kiseline ili dođe s pitanjem koliko puta sedmično treba da vežba, moguće je da juri neku od nagrada u kvizu na edukativnoj platformi Shtreber. U pitanju je turnir koji već treću godinu zaredom organizuje pomenuta platforma uz podršku kompanije Nestlé, a u okviru svog Nestlé for healthier kids ZdravoRastimo programa kako bi deci i putem ekrana, za koje su mahom svi vezani, približila važnost izbalansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Više detalja o takmičenju, uz par trikova kako razviti zdrave navike kod dece, otkriva nam Koraljka Novina Brkić, koordinatorka ZdravoRastimo programa.

Nazvali ste turnir „Vreme je za ZdravoZnanje“ i praktično smislili novu reč koja je dodatno zaintrigirala školarce. Kakvo je interesovanje za kviz ove godine?

Deca vole izazove i lakše stiču zdrave navike kroz igru i takmičenja, sve to uvek imamo na umu kada osmišljavamo aktivnosti u okviru ZdravoRastimo programa, koji sprovodimo u Srbiji već 12 godina. ZdravoZnanje je ono što nastojimo da izgradimo kod školaraca svih ovih godina, jer smatramo da je od suštinske važnosti da nauče da treba da na tanjiru imaju raznovrsne, kvalitetne namirnice i da svakog dana budu aktivni bar sat vremena. Kviz je zabavan način da utvrde gradivo koje će im biti od koristi za ceo život. Vidimo da su i ove godine vrlo zainteresovani da se takmiče i osvoje nagrade. Prošle godine na turniru je učestvovalo 6.000 osnovaca. Nadamo se da će ih ove godine biti još više, jer se turnir nadovezao na našu kampanju „Sportski dan svaki dan“ u kojoj je učestvovao veliki broj škola širom Srbije.

Kako ste zadovoljni tom kampanjom, koja je ovog puta bila usmerena i na odrasle?

Prezadovoljni smo odzivom građana koji su se pridružili našem izazovu Nacionalnog razmrdavanja. Cilj je bio da svi deci pružimo podršku dobrim primerom, pokazujući im da nije teško odvojiti bar 15 minuta dnevno za razgibavanje. Videli smo da su mnogi na društvenim mrežama delili snimke kako vežbaju sa željom da motivišu i druge na pokret. Ideja je bila da nam fizička aktivnost pređe u naviku tako što ćemo vežbati 21 dan zaredom jer istraživanja pokazuju da su deca u Srbiji nedovoljno aktivna, a ni odrasli ne vežbaju koliko bi trebalo. Nadam se da je većina učesnika našeg izazova uspela da stvori dragocenu naviku redovnog vežbanja, a sada je tu kviz da malo obnove teoriju.

Kako roditelji mogu da pruže podršku mladim takmičarima na turniru?

Mame i tate, bake i deke, svi oni mogu da se uključe u kviz kao treneri i navijači. Sigurna sam da će i odrasli uz decu naučiti nešto novo o stvarima koje predstavljaju temelj zdravog života, ali ne treba da se iznenade ni ako budu shvatili da deca neke stvari znaju bolje od njih. U oktobru je tokom naše kampanje ZdravoRastimo karavan obilazio škole po celoj Srbiji i bili smo prijatno iznenađeni znanjem koje su đaci pokazali o zdravim navikama. Ostaje nam da to znanje negujemo i nadograđujemo kako bismo imali zdravije i srećnije generacije.

Kao nutricionista po profesiji, imate li neki savet kako usmeriti decu ka zdravoj ishrani?

Kao prvo, roditelji treba da budu uzor, jer dete prvo uči posmatrajući primere u porodici. Takođe treba da uključe mališane od malih nogu u nabavku namirnica i proces pravljenja obroka. Pokazalo se da to može potpuno promeniti stav prema hrani i pomoći deci da prave zdravije izbore. Ako im ponestane inspiracije, sa interneta mogu besplatno preuzeti naš ZdravoKlopajmo kuvar i ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula, a ZdravoKlopajmo tanjir može da im posluži kao neka vrsta vodiča koje namirnice treba da budu zastupljene u dobro izbalansirano obroku i u kojoj količini. I naravno, stalno naglašavajte koliko je za njihov rast i razvoj važno da pored redovne fizičke aktivnost unose dovoljno hranljivih materija. Ukoliko sve ovo primenjujete, deca će lakše shvatiti koji izbor hrane je za njihovo zdravlje bolji, lakše odoleti čestim izazovima van kuće.

Tekst: Promo

BONUS VIDEO

Kako zvuči veliki kašalj kod dece 2 TikTok/helpathand_education