Da li ste znali da je strah od javnog nastupa jedan od najvećih strahova sa kojima se ljudi susreću? I to odmah posle straha od gubitka drage osobe. A da li ste znali da se u Beogradu već sedam godina sprovodi program koji je namenjen deci i mladima i koji ih sistematski ohrabruje i osnažuje da stanu na javnu scenu i progovore o svojim ličnim i društvenim problemima?

Ovaj autorski projekat Dramskog studija "BIS!" i profesorke srpskog jezika i književnosti i dramskog pedagoga Maje Bunjac potrebniji je danas više nego ikada, naročito zbog svega onoga što se promenilo u našem pogledu na formalno i neformalno obrazovanje dece i mladih posle događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar" u maju 2023.

Veštine pričanja priče, kulture govora, prezentacije i javnog nastupa neke su od najznačajnijih veština za profesionalni i lični razvoj mladih, a veština aktivnog i pažljivog slušanja jedna je od onih koje nam mogu pomoći da postanemo humanije društvo, sa više empatije prema svakom pojedincu koji ima nešto da saopšti.

Zato je gotovo nepojmljivo da savremeni obrazovni sistem mladima ne pruža nikakvu podršku na ovom polju.

Mi želimo da vam predstavimo projekat "Besedništvo, recitovanje i kultura govora za decu i mlade" i Memorijal „Ljubica Koprivica“, sa potencijalom da u periodu od narednih pet godina postane jedan od najznačajnijih poduhvata opismenjavanja mladih u oblasti kulture javnog govora i javnog nastupa i njihovog osnaživanja da zauzmu značajne pozicije u društvu, pre svega svojim aktivnim i odgovornim odnosom prema ličnim i društvenim problemima, o kojima će javno govoriti u vršnjačkom okruženju, i to kao prenosioci dobrih i pozitivnih poruka.

Projekat koji vam predstavljamo započet je još 2017. godine i od tada je realizovan svake godine, sa izuzetkom pandemijske 2020. U tom periodu, kroz majstorske radionice izlagačke pismenosti Studija "BIS!" prošlo je više od 1000 učesnika (učenika i nastavnika) iz beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Kulminacija višemesečne edukacije mladih svake godine je događaj kulturno-edukativnog karaktera pod nazivom Memorijal „Ljubica Koprivica“, na kome učesnici našeg programa imaju priliku da pred stručnim žirijem i brojnom vršnjačkom publikom pokažu rezultate svog rada sa našim instruktorima i govore o temama koje ih se lično tiču.

Neki od pobednika našeg memorijalnog takmičenja danas su već izuzetno uspešni studenti glume, prava, ekonomije, organizacionih i političkih nauka, svi sa prepoznatljivim komunikacionim veštinama koje ih preporučuju za liderske pozicije u javnom prostoru. Voleli bismo da ih bude mnogo više i da javnost Srbije može da vidi ono dobro, plemenito i pametno lice naše mlade generacije.

Ove godine finale našeg višemesečnog rada odigrava se na kvalifikacionim takmičenjima u besedništvu i recitovanju 6. Memorijala "Ljubica Koprivica" 16. i 17. decembra, a finalno takmičenje u obe kategorije je 22. decembra u Kulturnom centru "Čukarica". U pripremnom programu ove godine učestvovalo je više od 200 dece i mladih, od kojih će većina nastupiti u kvalifikacionim takmičenjima, a 20 najboljih besednika i recitatora pojaviće se na finalnom takmičenju 22. decembra.

Tekst: Promo